Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Börtönlakó = kannibál sorozatgyilkos? – Marad a rosszízű toborzóplakát

Létrehozva:

Forrás: www.helsinki.hu

A büntetés-végrehajtás céljával ellentétes és rossz sztereotípiákat rögzít a büntetés-végrehajtás Hannibal Lecter-es toborzó plakátja, amit a jogvédő Helsinki Bizottság kérése ellenére sem távolított el az országos parancsnokság a netről. Miközben a fogvatartottak maszkokat gyártanak a járvány elejétől kezdve. 

A vérszomjas kannibál sorozatgyilkos Hannibal Lecter figuráját szerepeltető toborzó felhívásaikat tett közzé a büntetés-végrehajtás, ami miatt a Magyar Helsinki Bizottság levélben fordult még április 14-én az országos parancsnoksághoz, távolítsák el azokat.

A civil jogvédők azt is szorgalmazták, hogy a büntetés-végrehajtás a továbbiakban ne használjon hasonló kommunikációs eszközöket. „Különösen visszás ez éppen akkor, amikor más csatornákon arról kommunikál a büntetés-végrehajtás szervezete, hogy a fogvatartottak napi 12 órás műszakokban gyártanak maszkokat a járvány elleni védekezéshez.”

Ma is több százan vannak a fogvatartottak között, akik csupán szabálysértés miatt kerültek oda, mert nem tudták kifizetni a kiszabott pénzbírságot. Sokan pedig ítélet nélkül töltik a letartóztatásukat a gyakran túlzsúfolt börtönökben, tette hozzá a Helsinki.

„Ez a fajta kommunikáció

erősíti a fogvatartottak társadalmi megbélyegzését, ami nyilvánvaló módon ellentétes a büntetés-végrehajtás törvényben is rögzített alapfeladatával,

az elítéltek társadalmi beilleszkedésének és a jogkövető magatartásuk kialakulásának elősegítésével.”

A szervezet hiába kérte, hogy a bv távolítsa el a plakátokat, az nem történt meg. „Optimisták vagyunk, ezért még mindig azt reméljük, hogy ennek oka a koronavírussal kapcsolatos többletfeladatok okozta időhiány, és a büntetés-végrehajtása nem azonosul a plakát sugallta látásmóddal.”

Legnépszerűbb cikkeink