Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Bepereli a Helsinki Bizottság Völner Pált és a Magyar Hírlapot

Létrehozva:

Még 2006-ban történt események kerültek most megint reflektorfénybe.

A Helsinki Bizottság Facebook-posztja szerint Völner Pál a Magyar Hírlapnak beszélt a 14 évvel ezelőtti eseményekről, azonban szerintük az állítások nem voltak igazak.

„A Kossuth tér gyülekezési jogot sértő »preventív elkordonozásával« (műveleti területté nyilvánításával) szembeni fellépés keretében Kádár András Kristóf társelnökünk 2006-ban személyesen próbált belépni az önkényesen lezárt közterületre, és miután a rendőrök azt megtiltották neki, rendőrségi panaszeljárást indított. A Legfelsőbb Bíróságot is megjárt ügyben a Fővárosi Bíróság megállapította: a rendőrség nem tudta megindokolni a tér nagy részére kiterjedő kordon fenntartásának szükségességét, ennek hiányában pedig a területlezárás jogsértő volt. Ennek nyomán a rendőrség végül elismerte, hogy törvényes indok nélkül zárta le a Kossuth teret.”

A Bizottság szerint Völner Pál azt nyilatkozta a lapnak, hogy „utánanéztek, és a 2006-os véres rendőrattak idején sem a TASZ, sem a Magyar Helsinki Bizottság nem kezdeményezett egyetlen eljárást sem a gyülekezési joggal összefüggésben a magyar állam ellen, és miért mondta, hogy e szervezetek alapjogi érzékenysége »kormányfüggő«”.

A Magyar Helsinki Bizottság személyiségi jogi pert kezdeményez Völner ellen, a Magyar Hírlapot pedig azért viszik bíróság elé, mert a bizottság „jóhírnevét súlyosan sértő egyoldalú politikusi nyilatkozatot közöltek”, magát a Bizottságot pedig nem kérdezték meg az ügyről. 

Security Check Required

No Description

 

 

Legnépszerűbb cikkeink