Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Koronavírus: Ezt irigyeljük most nagyon a denevérektől

Létrehozva:

Képünk illusztráció / forrás: Shutterstock

Egyedi immunrendszerük miatt tudják úgy hordozni a MERS vírust a denevérek, hogy nem betegednek meg tőle – ezt állapították meg a kanadai Saskatchewani Egyetem kutatói.

A koronavírusok, köztük a MERS, a SARS és a Covid–19 betegséget okozó SARS-CoV–2 eredeti hordozóinak a denevéreket tartják. De amíg az emberekre nézve súlyos, gyakran halálos kimenetelű betegséget okoznak, addig a denevérekre ártalmatlanok.

A Scientific Reports című folyóiratban közölt tanulmányban elsőként mutatták be a kutatók, hogy egy rovarevő barna denevér sejtjei hónapokon át fertőzöttek lehettek a MERS vírussal, de az állatnak mégsem lett semmi baja.

„Ahelyett, hogy elpusztítaná a denevér sejtjeit, ahogy azt az emberi sejtekkel teszi, a MERS koronavírus hosszú távú kapcsolatba lép a gazdaszervezettel, amelyet a denevér egyedi immunrendszere tart fenn” – magyarázta Vikram Misra, az USask mikrobiológusa, majd megjegyezte, hogy a SARS-CoV–2 valószínűleg ugyanígy működik.

A szakember szerint az eredményekből arra lehet következtetni, hogy a denevéreket érő stressz szerepet játszhat abban, hogy a vírus átkerül más fajokra. Ezt azzal magyarázták, hogy amikor a denevér immunrendszerét stresszhatás éri, az immunrendszer és a vírus közötti finom egyensúlyt, lehetőséget adva a vírusnak a sokszorozódásra. A következő lépésben a kutatók azt fogják vizsgálni, hogy a vírus hogyan áll át fertőző és sokszorozódó üzemmódra a tevefélék és az ember sejtjeiben. Misra szerint ez kulcsfontosságú lehet a következő denevéreredetű járvány előrejelzésében, amely világjárványt okozhat.

Legnépszerűbb cikkeink