Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Gulyás szerint a fővárosiak és Pest megyeiek is mehetnek vidékre, ha betartják a szabályokat

Létrehozva:

A szabályok azonban nem egyértelműek, a miniszter ezzel ellent mondott a rendőri tájékoztatásnak. Kormányinfó: a közmunka megoldás lehet a munkanélküliségre, a fiatalokat pedig várja a szerződéses katonaság.

„Lassult az új koronavírus-fertőzés terjedése, de a területi különbségek továbbra is látszódnak” – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. Eddig majdnem minden tizedik megbetegedés a Pesti úti idősotthonhoz köthető, és a halálozások tekintetében sem jobb az arány. A miniszter azt is elmondta, hogy a fővárosiak és a Pest megyeiek meglátogathatják saját, vidéki ingatlanjaikat, és a rendeletben meghatározott kivételek – például szabadidős sportolás – miatt bármikor elhagyhatják a korlátozás által érintett területeket. Gulyás szerint az érettségi első szakaszát, vagyis az első négy napot nehézségek nélkül, zökkenőmentesen tudták lebonyolítani.

A Kormányinfón elhangzott, hogy a Szent János kórházban egy 97 éves beteg sikeresen felgyógyult a koronavírusból.

Közmunka, katonaság

A kormány bértámogatási csomagját az első héten 3000 vállalat vette igénybe 44 ezer munkavállaló béréhez, ezt Gulyás komoly eredménynek nevezte. Hozzátette, hogy meg fogják emelni a közfoglalkoztatás jelenlegi, 90 ezres keretszámát, és a

szerződéses katonák számát is bővítik, ami „jó lehetőség a fiataloknak a munkavállalásra”.

Gulyás hozzátette, hogy az önkormányzattól, vagy az államtól bérelt ingatlanok bérleti szerződését a veszélyhelyzet elmúltáig csak a bérlő mondhatja fel, a bérbeadó nem.

A kormány 3 százalékos, az Európai Bizottság 7 százalékos GDP-csökkenést jósol 2020-ra. Gulyás szerint „össznépi tippjáték zajlik”, a csökkenés mértéke pedig attól is függ, mikor tudják enyhíteni a korlátozásokat Budapesten és Pest megyében, és mikor oldhatják fel teljesen vidéken. A mostani szabályok május 18-áig biztosan érvényben maradnak,  továbbiakról a kormány a jövő szerdai ülésén dönt. Ezen az ülésen tárgyalja a kormány a nyári táborok engedélyezését is, ez pedig azt jelenti, hogy esély van arra, hogy ezek a táborok ne számítsanak az augusztus 15-ig tiltott tömegrendezvények közé.

A kormányinfón kiderült, hogy a budapestiek most akkor mégis csak elmehetnek a vidéki nyaralóikba. „Csak tartsák be a szabályokat!” − mondta a miniszter. Úgy azért nehéz szabályokat betartani, ha egyik nap azt mondják, hogy nem lehet, a következő nap meg azt, hogy lehet. Kiss Róbert rendőrezredes az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján ugyanis szombaton azt mondta:

Aki Budapestről vidékre megy, szabálysértést követ el

Kiss Róbert rendőrezredes beszélt erről az Operatív Törzs szombati online sajtótájékoztatóján. A hétvégén mindig többen szegik meg a kijárási korlátozásokat: az elmúlt 24 órában 1730 intézkedésre volt szükség emiatt, 844 esetben figyelmeztetést alkalmaztak, 399 esetben feljelentést tettek, március 28-a óta összesen 42393 intézkedés történt − számolt be Kiss Róbert rendőrezredes.

Hétfőtől aztán új szakaszba lépett a védekezés, vidéken feloldották a kijárási korlátozásokat, de ez nem érvényes Budapesten és Pest megyében, vagyis a rendőrezredes és a miniszter szavai ellentmondanak egymásnak.

Beindult a tesztdömping

Tegnap 7293 tesztet végeztek országszerte, ami

több mint hatszoros növekedés a kedden elvégzett 1186 tesztez képest.

A Semmelweis Egyetem Merkely Béla rektor vezetésével Európában egyedülálló mértékű, reprezentatív tesztelést végez, jövő héten pedig már ennek a részletes adatit is nyilvánosságra hozzák.

Gulyás szerint a közérdekű adatigénylés határidejét azért kellett 45 napra módosítani az eddigi 15 nap helyett, mert a járvány kezdetével a kórházakhoz tömeges adatigénylés érkezett, „egyesek plusz feladatot adtak a kórházaknak”.

Teljhatalom, hibrid rezsim, gender

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta: a teljhatalomtörvénynek legalább addig érvényben kell maradnia, amíg a kijárási korlátozásnak, mert a kormány másképp nem is lenne jogosult az emberek mozgását korlátozni. Hozzátette:

„Egy nappal sem szeretnénk tovább fenntartani a veszélyhelyzetet, mint ami indokolt lenne.”

A miniszter szerint a Freedom House jelentésének, miszerint Magyarország egy hibrid rezsim, nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani, mert a Freedom House „nem bíró a magyar politikai vitákban, hanem résztvevő”.

Az Isztambuli Egyezmény elfogadásáról szóló kérdésre is válaszolt.

Gulyás szerint az emberek férfinak és nőnek születnek.

„Az a genderszemlélet, amit tartalmaz, és a bevándorlás kapcsán is olyan tartalma van ennek az egyezménynek, amivel nem tudunk azonosulni. A liberális genderszemlélet meghonosítása nem történhet meg” – mondta.

Bár az egymillió aláírás már összegyűlt, a miniszter felhívta a figyelmet az európai nemzeti kisebbségek uniós petíciójára, amit ma éjfélig lehet aláírni.

Legnépszerűbb cikkeink