Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Meglehet az egymillió aláírás a székelyek petícióján az európai nemzeti kisebbségekért

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Ikars, Shutterstock.com

Összesen ennyi aláírás szükséges, hogy napirendre tűzze a kérdést az Európai Parlament. Karácsonytól Kocsisig ér az aláírók névsora. De már csak csütörtök éjfélig lehet aláírni.

Az utóbbi napokban 60-70 ezren írták alá az európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petíciót – mondta Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi biztosa. Mivel már 670 ezer online, és 200 ezer papír alapú aláírás összegyűlt, elképzelhető, hogy csütörtök éjfélig átlépik az egymilliós határt. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, az egymillió aláírás összegyűjtéséhez pedig egy év áll rendelkezésre, ez csütörtökön éjfélkor telik le.

Nagyjából tehát 130 ezer aláírásnak kellene összegyűlnie kicsit kevesebb mint másfél nap alatt.

A kezdeményezés lényege, hogy az EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. Egymillió aláírás esetén az Európai Parlament foglalkozni kezd a kérdéssel, végül úgy is dönthet, hogy a tagállamok nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak EU-s támogatásra.

Az aláírók között találunk kormánypárti és ellenzéki, jelenlegi és korábbi politikusokat is. Karácsony Gergely, Schiffer András, Fekete-Győr András, valamint Varga Judit, Kocsis Máté és Navracsics Tibor egyaránt aláírta a petíciót.

A petíció elérhető az irdala.hu és a nemzetiregiok.eu weboldalon.

Legnépszerűbb cikkeink