Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Freedom House: nem demokrácia többé Magyarország

Létrehozva:

A félig szilárd demokráciából a hibrid rezsimbe csúszott át Magyarország 2019-ben a Freedom House szerint. Rohamtempóban süllyed az ország megítélése a jelentések alapján.

A jelentésben a posztszovjet térség és az egykori keleti blokk államait vizsgálták, hogy mennyire érvényesültek a demokrácia alapelvei – szemlézte a civil szervezet jelentését a 444. A jelentésben öt kategóriát vesznek alapul: félig, vagy teljesen szilárd autoriter államok, hibrid rezsim, valamint a szilárd és a félig szilárd demokrácia.

Meghatározásosuk szerint a hibrid rezsimben tartanak ugyan választásokat, de törvényeket a demokratikus intézmények és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat. Ebbe a csoportba került Magyarország Ukrajnával, Moldovával és Grúziával együtt. A legutóbbi jelentésben még Magyarországra is félig, 2015 előtt pedig szilárd demokráciaként tekintettek.

Tőlünk előrébb a félig szilárd demokráciában van Lengyelország, Horvátország, Románia és Bulgária, a szilárd demokráciában pedig Csehország, Szlovénia, Szlovákia Észtország, Lettország és Litvánia.

A félig vagy teljesen szilárd autoriter államokba Örményország, Oroszország és az egykori szovjet tagországok kerültek.

A 29 vizsgált országból mindössze tízben van demokrácia, és ugyanennyiben hibrid rezsim, a maradék kilencben pedig autoriter berendezkedés. A jelentés szerint tíz év alatt háromszorosára nőtt a hibrid rezsimek száma a demokráciáé pedig a harmadára csökkent.

Legnépszerűbb cikkeink