Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nincs ingyen a segítség: az Emmi és a művészek támogatása – 1. rész

Létrehozva:

A Nemzeti Színház épülete / Forrás: Shutterstock

Összesen egymilliárd forintot fordít a független művészek megsegítésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Feltérképezzük, hogy ez a nagynak tűnő összeg miként oszlik el, és milyen feltételekkel lehet hozzájutni.

Cikksorozatunk első részében

  • a Petőfi Irodalmi Múzeum,
  • a Nemzeti Színház
  • és a Filharmónia Magyarország Kft.

pályázatát ismertetjük.

Trianonról kell muzsikálni a PIM-nek

A Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján megjelent felhívásban az Emmi közleményével ellentétben nemcsak „könnyűzenei és egyéb előadóművészek” pályázhatnak a támogatásra, hanem egész pontosan: írók és költők, dramaturgok, valamint zeneszerzők. Minden, ebbe a művészeti kategóriába eső személy pályázhat, aki betöltötte 18. életévét.

A támogatás fejében a pályázók felé az adott művészeti ágtól függően a PIM-nek elvárásai is vannak: az írók, költők fellépési programot, a dramaturgok egy, az intézmény által meghatározott hangoskönyv dramatizálását, vagy irodalmi évforduló/trianoni centenárium témában iskoláknak írt forgatókönyvet, zeneszerzők esetében szintén a Trianon centenáriumra reflektáló zeneművet kell prezentálni, melyek tervezetét a pályázathoz be kell nyújtani. Emellett szakmai önéletrajzot, művek listáját vagy azokból részletet, valamint a honlapról letölthető pályázati dokumentumot kell mellékelni.

Az írók, költők részére összesen bruttó 30 millió forint áll rendelkezésre, melyből egy művész maximum 150 000-et igényelhet. A dramaturgok és a zeneszerzők számára megállapított, összesen 10-10 millióból pedig fejenként 300 000-et lehet igényelni. Az aláíráskor az összeg 80%-át kapja meg a pályázó, a maradékot az utolsó teljesítéskor.

A pályázathoz szükséges dokumentumokat legkésőbb május 18., 12.00-ig kell elküldeni a koszonjuk@pim.hu e-mail-címre. A pontos részleteket és a pályázati adatlapot a PIM weboldalán találják, a Hírek menüpontban.

Színházi munkakörönként támogatnak

A Nemzeti Színház is közzétette a pályázatát, melynek keretében a nehéz helyzetbe került színművészeket, bábművészeket, rendezőket, tervezőket, ügyelőket, asszisztenseket és súgókat segítik. Feltétele, hogy a pályázó jövedelmének 80%-át az elmúlt 3 évben elsősorban színházi vagy bábművészeti tevékenységből szerezte; hogy nincs havi 90 óránál magasabb foglalkoztatási jogviszonya; nem részesül nyugdíjellátásban, és a Köszönjük, Magyarország pályázat más kategóriájában nem pályázik.

Ezen felül, ahogy a PIM esetében, itt is elvárás, hogy a pályázó nyújtson valamit a támogatás fejében. Ennek részletes leírása a közzétett pályázatban olvasható, ahol azt is megszabják, hogy milyen tevékenységért, mennyi pénz igényelhető, ami összességében nem haladhatja meg a fejenkénti 300 000 forintot. A kitöltött pályázati adatlap és a szakmai önéletrajz mellé ennek az előadóművészeti programnak a tervezetét is be kell adni. A kifizetés itt is úgy történik, hogy először a 80%-át adják oda, a maradék 20%-ot a program teljesítésekor.

A pályázat benyújtásának határideje május 18., 10:00. Érvénytelen a pályázat, ha határidőn túl adják be, ha az adatlap nincs rendesen kitöltve vagy az abban szereplő adatok nem valósak, illetve ha nem felel meg a pályázati előírásoknak.

Részletes információkat és a kitöltendő adatlapot a Nemzeti Színház honlapján.

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Klasszikus zenéhez klasszikus kiírás

A Filharmónia Magyarország Kft. által kiírt pályázaton olyan magyar állampolgársággal, valamint felsőfokú, szakirányú végzettséggel rendelkező hivatásos és aktív előadóművészek pályázhatnak, akik klasszikus zenei területen dolgoznak életvitelszerűen, és nem rendelkeznek egyéb, heti 20 órás munkaviszonyt meghaladó rendszeres jövedelemmel.

Pályázatonként maximum bruttó 300 000 forint igényelhető, melyhez a kitöltött pályázati adatlapot, egy szakmai önéletrajzot, valamint a megvalósítandó programot és ahhoz szükséges pályázati pénz megjelölését kell elküldeni PDF formátumban a palyazat@filharmonia.hu e-mail-címre legkésőbb május 18., 9:00-ig.

A pályázat érvénytelennek minősül, ha határidőn túl adják be, ha az adatlap nincs rendesen kitöltve vagy az abban szereplő adatok nem valósak, illetve ha nem felel meg a pályázati előírásoknak.

A felsorolt művészeti ágak közül azonban feltűnően hiányzik az énekes, a képzőművész és a grafikus. Kérdéseinket, hogy ezeket a művészeti ágakat is tervezik-e támogatni, elküldtük az Emmihez, ám cikkünk megjelenésééig nem érkezett válasz.

Legnépszerűbb cikkeink