Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hideg termekkel a hideg fejekért – a maszkos érettségi tapasztalatai

Létrehozva:

Hideg tantermek és tiszta vécék várták az idei érettségizőket az iskolákban. A szabályokat és ajánlásokat mindenhol betartották – nyilatkozták diákok és tanárok a Pesti Hírlapnak. A szakszervezet szerint aggályos, hogy nem volt mindenhol vizsgabizottsági elnök.

Maszkban és gumikesztyűben zajlottak a 2020-as érettségi első napjainak vizsgái. Több iskola is megengedte, hogy a vizsgák helyszínén levehessék a maszkot és a gumikesztyűt a diákok, a tanárok viszont mindenhol viseltek maszkot, a legtöbb helyen kesztyűt is. Volt, ahol a kapuban mindenkinek kezet kellett fertőtleníteni és a tanári asztalon is állt egy flakon kézfertőtlenítő, amit a legtöbben használtak is. „Az elején megkérdezték, hogy ragaszkodik-e valaki ahhoz, hogy mindenkin legyen maszk, de senki nem tette fel a kezét” – meséli az egyik diák, aki arról számolt be, hogy a legtöbben így is viselték, csak az vette le, akit nagyon zavart. „A teremben nem kellett maszkot viselni, ahogy ígérték, de ha mosdóra mentem vagy a folyosóra, akkor igen. A gumikesztyűket kiosztották a bejáratnál, de nem volt kötelező használni” – mondja egy másik vizsgázó diák.

„Nálunk mindenkinek egyéni érkezési időpontja volt, és épületben belüli útvonala. A bejáratnál mindenki kézfertőtlenítőt kapott, valamint akinek nem volt, az maszkot is, sőt cseremaszkot is lehetett kérni. A kesztyű opcionális volt, de az is mindenkinek a rendelkezésére állt” – számol be egy harmadik gimnázium diákja.

Az egyik zuglói gimnáziumban a maszkot és a gumikesztyűt is mindenki viselte az érettségiztető tanár beszámolója szerint. „Nagyon fegyelmezettek voltak a diákok, és senki nem volt megilletődött. Mindenki örült, hogy túl van rajta. Régen volt a magyarérettségi közben egy szünet, ez most elmaradt” – számolt be a tapasztalatairól.

„Nyolcan voltunk a teremben és lehetett tartani a másfél métert” – mesélte az egyik vizsgázó, másikuk nem tudta megítélni, hogy minden irányban megvolt-e a két méter, de náluk is csak nyolcan voltak a teremben és több pad üres volt a vizsgázók között. A zuglói gimnázium tanára szerint náluk egyszerre egy helyen tízen vizsgázhattak.

Tiszta vécék, kihűlt tantermek

„Sose volt még ilyen tiszta a vécé, ilyet még nem láttam” – mondta az egyik budapesti szakközépiskola érettségiző diákja a Pesti Hírlapnak. Elmondása szerint azelőtt szappan sem volt a mosdóban, most felszereltek egy folyékony szappantartót, amelyet kézfertőtlenítővel töltöttek fel. Mivel több diák is hasonló tapasztalatról számolt be, tanároknál is rákérdeztünk a vécéhelyzetre. Azt a választ a kaptuk, hogy a mosdó tényleg tiszta lett, de vécépapír továbbra sem volt.

Tanárok és diákok egyaránt panaszkodtak a kihűlt tantermekre. „Nyolcan vannak a tanteremben, ami jéghideg, mivel két hónapja bezártak. Az épület kihűlt, és arra senki nem gondolt, hogy nincsen hőség” – mondta az egyik pedagógus, akinek a gyereke is érettségizett ma. A legtöbb helyen szellőztettek is a fertőzés csökkentése érdekében, volt, ahol annyira fáztak a diákok, hogy végül mégis becsukták. Az egyik diák úgy nyilatkozott, hogy vizsga közben levette a maszkot, mivel zavarta, aztán azért vette vissza, mert fázott.

Egy érettségiztető pedagógus a Városmajori Gimnáziumból úgy látja, van elég maszk, kesztyű, fertőtlenítő. Gond inkább azzal van, hogy a 10-es létszámok „magas keresztbefertőzési kockázatot jelentenek”. Ebben az iskolában a felügyelő tanárok maximum ketten váltják egymást kint és bent egy-egy csoportnál. „Az érettségiző diákok egyébként komolyan, éretten(!) kezelik a szituációt, vizsga után is távtartanak és maszkot viselnek egymás társaságában. Nagyon el vannak tökélve, hogy végigcsinálják, túl akarnak lenni ezen a szerencsétlenül sikeredett záróakkordon. Le a kalappal főleg előttük! És persze minden ügyelő pedagógus előtt.”

Maszkból volt elég, vizsgabiztosból nem

„A vizsgák eddig lezajlottak úgy és azokkal az óvintézkedésekkel, ahogy a kormány eltervezte. A tagjainktól egyetlen helyről kaptunk olyan jelzést, hogy nem tudtak elegendő gumikesztyűt biztosítani. A kérdés az, hogy ezek az intézkedések elegendők voltak-e? A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy gondolja, hogy ha létezik kockázatmentes megoldás – mint az online érettségi vagy a jegymegajánlás –, akkor azt kell választani, nem elég a kockázatokat csökkenteni. Ami aggályos lehet, az az, hogy a tagi visszajelzések szerint nem tudtak mindenhol vizsgabizottsági elnököt biztosítani” – nyilatkozta Szűcs Tamás PDSZ-elnök a Pesti Hírlapnak.

Pontos adataik még nincsenek arról, hogy hány helyen nem volt elnöke a vizsgabizottságnak, de arról is több helyről kaptak információt, hogy általános iskolai tanárokkal, egyetemisták bevonásával igyekeztek az iskolák 65 év feletti kollégák nélkül is tartani a megfelelő létszámot. Szűcs szerint nálunk is járható lett volna az angol vagy a szlovák út, ahol jegymegajánlással, vizsga nélkül érettségiztek idén a diákok. „Ha csak azok vizsgáztak volna, akik nem fogadják el a megajánlott jegyet, akkor nem kizárt, hogy nagyságrenddel kevesebb diák élt volna a vizsga lehetőségével” – véli a PDSZ elnöke.

Szűcs szerint a koordinált szabadságkivételről szóló felhívásuk kommunikációs szempontból volt sikeres, hiszen – főleg Maruzsa Zoltán államtitkár heves reakciójának köszönhetően – ráirányították a figyelmet arra, hogy a kormány úgy kockáztatja a diákok és a pedagógusok egészségét, hogy létezett volna kockázatmentes megoldás is.

Legnépszerűbb cikkeink