Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Orbán szerint töretlen a lengyel–magyar barátság

Létrehozva:

Levélben köszöntötte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt és rajta keresztül Lengyelország valamennyi polgárát Orbán Viktor kormányfő a Lengyel Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár vasárnap.

Lengyelországban május 3-án az 1791-ben ezen a napon elfogadott alkotmányról emlékeznek meg.

„A világjárvány súlyos kihívások elé állít mindannyiunkat, ezért a nemzeteink közötti szoros együttműködésre és szolidaritásra most különösképpen szükségünk van. Örömmel tölt el, hogy visegrádi együttműködésünk rendkívül jól vizsgázik ebben a nehéz időszakban is” – írta Orbán Viktor. „Közös munkánkkal hozzájárulhatunk Európa keresztény örökségének megőrzéséhez, a kontinens biztonságának és versenyképességének megerősítéséhez, valamint gazdaságaink újraindításához.” A magyar kormányfő bízik abban, hogy európai szinten is eredményesen tudnak fellépni a közös érdekekért, és „a képmutató európai vitákban mi, magyarok és lengyelek a jövőben is számíthatunk egymásra”.

„Mielőbbi személyes találkozásunkban bízva kívánok Önnek felelősségteljes munkájához sok sikert és jó egészséget” – zárta a lengyel miniszterelnöknek írt ünnepi levelét Orbán Viktor.

Orbán nem tért ki levelében az egyre feszültebbé váló magyar–lengyel viszonyra. A konfliktus forrása, hogy a kormánymédia egy hamisított kép alapján azzal vádolta Donlad Tusk, egykori lengyel miniszterelnököt, az Európai Tanács volt elnökét, hogy nagyapja náci volt. A szócsata legutóbbi fordulatáról itt írtunk.

Legnépszerűbb cikkeink