Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ijesztőek a koronavírussal összefüggő első magyar munkanélküliségi adatok

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

A hónap legvégén jöttek az igazi korlátozások, de csak márciusban 17 ezer magyar vesztette el az állását, ami munkanaponként 772 munkahelymegszűnést jelent. Több mint 210 ezer ember álláskereső.

„A következő hónapokban jelentősen növekedhet a munkanélküliség azzal párhuzamosan, hogy a magyar gazdaság recesszióba kerül, ugyanakkor a kormány új, módosított bértámogatási programja valamelyest mérsékelheti a munkanélküliség emelkedését” – prognosztizálja a márciusra vonatkozó foglalkoztatási adatokat összefoglaló cikkében a Portfolio.hu.

A lap a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adattábláját vette alapul, e szerint márciusban 281 ezerre nőtt az álláskeresők száma Magyarországon. Mint írják,

a februári adathoz képest 17 ezer fővel emelkedett a munkanélküliek száma, vagyis a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai azonnal érzékelhetők voltak.

Hozzáteszik: részben ciklikus tényezők is közrejátszhattak az emelkedésben.

Ami a korcsoportos megoszlást illeti, majdnem minden korosztályban emelkedett az álláskeresők száma, a legnagyobb, mintegy 5000 fős havi emelkedést az 55 év felettieknél láthatjuk. A legnagyobb mértékben az alacsony végzettségűek veszítették el az állásukat, mintegy 9000-rel nőtt az esetükben a munkanélküliek tábora, felsőfokú végzettségűek közül viszont alig váltak munkanélkülivé. Az ágazatok szerinti munkanélküliekre vonatkozó adatok egyelőre nem elérhetőek, ahogy az sem, hogy hányan vannak a tartósan és nem tartósan munkanélküliek.

Legnépszerűbb cikkeink