Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Göd tiltakozik a kormányzati einstand ellen

Létrehozva:

A koronavírusra hivatkozva a kormány „különleges gazdasági övezetet” jelölt ki az ellenzéki, momentumos vezetésű Gödön: épp a város bevételeinek harmadát adó ipari parkot, benne a Samsung akkumulátorgyárát vették el a várostól.

Az Orbán Viktor kézjegyével ellátott rendelet értelmében a területre semmiféle hatása nem lesz a helyieknek, ellentétben a fideszes vezetésű Pest Megyei Önkormányzatnak és a kormánynak annál több.

„Mi, Göd város polgármestere és alulírott önkormányzati képviselői tiltakozunk a kormány koronavírus-vészhelyzetre hivatkozva meghozott rendelete ellen, amely különleges gazdasági övezetek létrehozását teszi lehetővé, és ezzel egyidejűleg az első ilyen övezetet Göd városában alakítja ki, kivonva az önkormányzat hatásköréből a város területének mintegy 20%-át, a Samsung-gyárat, építkezési területet, valamint az ezeket körülvevő erdőket, szántókat, utakat és egy lakóingatlant is.

Az érintett ingatlanokra vonatkozó minden önkormányzati szabályozási és ellenőrzési lehetőség elvétele mellett a gazdasági övezetben működő cégekre vonatkozóan megszűnik a település adómegállapítási joga, tehát miközben a beruházással kapcsolatos összes terhet a gödiek viselik, semmilyen bevételhez nem jutnak általa.
A kieső iparűzési adó Göd költségvetését súlyosan érinti, nem hogy fejlesztések, de a kötelezően ellátandó feladatok ellátása is veszélybe kerülhet.
Újabb, az eddiginél nagyobb méretű erdőt vághatnak ki, a gyárkerítést kitolhatják akár a lakópark széléig, a zaj, a por, a kamionforgalom, az itt munkába álló újabb több ezer munkavállaló mind Gödöt fogja terhelni, az adóelvonás pedig megnehezíti, hogy az Önkormányzat önállóan enyhítse a károkat.

‼️Tiltakozunk a 136/2020. (IV. 17.) kormányrendelet ellen.

⁉️Tájékoztatást várunk, hogy a kormány miért nem hajtotta végre a saját maga által megszabott március 26-i határidővel a 1071/2020. (III. 5.) Korm. határozatban foglaltakat, benne a szerződéskötést Göd önkormányzatával.

Várjuk a többi képviselő, és egyéb szervezetek csatlakozását helyi, megyei és országos szinten.

Holnap hivatalosan is megküldjük a nyilatkozatot a kormánynak, bízva a gyors válaszadásban” – olvasható a tiltakozók nyílt levele a közösségi oldalakon.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban annyit mondott a döntésről: „A világjárvány nemcsak egészségügyi, hanem nagyon komoly gazdasági kihívások elé is állítja az országokat. Kulcskérdéssé vált a munkahelyek megvédése és az elveszett munkahelyek pótlása. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha újabb és újabb beruházások jönnek létre. Ennek érdekében határozott szerdán a kormány egy új beruházás-ösztönzési rendszer indításáról, és ezért döntöttünk különleges gazdasági övezetek létrehozásának lehetőségéről.”

Legnépszerűbb cikkeink