Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Keményen kritizálja a kormányt a települések szövetsége

Létrehozva:

Kérdéseket tett fel a belügyminiszternek a települési szövetség, nem tudják, hogy és mikor kapják meg forrásaikat, és a kórházak kiürítését is kritizálják.

Nyílt levelet írt a Belügyminisztériumnak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ). A szervezet 1615 önkormányzatot, települést képvisel. A nyílt levében kérdéseket tesznek fel, amelyek arról árulkodnak, a veszélyhelyzetben alig kapnak információt.

Nem tudják, melyik védekezési költség mikor és hogyan, milyen arányban lesz elszámolható. Szeretnék, ha a települések továbbra is maguk hozhatnának speciális szabályokat maguknak, ahogy ez a húsvéti hétvégi lezárásoknál is történt. Szeretnék megkapni az Operatív Törzs kormánytájékoztatóit.

Nem tudják, mikor jár és mikor kapják meg veszélyhelyzetben a települések az óvodai, bölcsődei, kulturális, könyvtári, egészségügyi, orvosi ügyeleti, szociális és gyerekétkeztetési, szociális segítési és házi segítségnyújtási és hivatali feladatfinanszírozási forrásokat.

Szeretnének engedélyt kapni működési hitel felvételére, a 2019-es lezárt bevétel 15 százalékára. Javasolják az álláskeresési támogatás folyósításának hat hónapra emelését.

A kórházkiürítés miatt elbocsátott, egyedül élő betegek ne otthonukba kerüljenek vissza, hanem a lakhelyükhöz közeli szakintézménybe. Vonatkozzon egységes szabályozás az önkormányzati, állami, egyházi és alapítványi szervezetekre.

Az erős önkormányzati pénzhiányról, kétségbeesésről árulkodó levélre a TOÖSZ vezetése április 25-ig kér érdemi választ, hogy a települések elláthassák feladataikat.

Legnépszerűbb cikkeink