Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Lemondatná elődje a szegedi dékánt, mert fittyet hányt a kar véleményére a modellváltással kapcsolatban 

Létrehozva:

Még mindig nagy a feszültség a Szegedi Tudományegyetem modellváltása kapcsán. 

Az emeritus professzor, Csirik János nyílt levélben közölte véleményét a jelenlegi vezetéssel kapcsolatban. Úgy látja, utóda méltatlanná vált a tisztségére, miután a kari tanács döntése ellenére igennel szavazott az alapítványi fenntartásra az SZTE pénteki szenátusi ülésén.

Csirik János emeritus professzor nyílt levélben fejezte ki nemtetszését, mi szerint Horváth Dezső jelenlegi dékán a Tanács támogatása ellenére döntött a modellváltás mellett. Mint írja, kettejük között e-mail váltás is volt, amiben az új dékán megerősítette, hogy

annak ellenére szavazott igennel, hogy a kar nem támogatta azt korábban.

Hozzátette, ezzel úgy érzi, Horváth a magánvéleményét előrébb helyzete, mint a kari döntést, amit Csirik elfogadhatatlannak tart:  

“Ezzel méltatlanná váltál tisztségedre, kérlek, mondj le a dékáni címedről.” 

Mint ismert pénteken az SZTE is a modellváltás mellett döntött, ám a szavazás kisebb botrányba fulladt, miután az ülésen egymás szavába vágva, egymásnak szót nem adva vitáztak a szenátusi tagok. A hallgatók és az oktatók is többször tiltakoztak már a modellváltás ellen, amihez nemrég a város polgármestere, Botka László is csatlakozott.

Egy nappal később pedig lemondott Pál József, a szegedi egyetem Doktori Tanácsának bölcsészettudományi képviselője, miután a mögötte álló testület elutasítása ellenére igennel szavazott az egyetem modellváltásáról.

Legnépszerűbb cikkeink