Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Lemondott a fideszes szegedi professzor a modellváltásról döntő ülés után

Létrehozva:

Már a szenátusi ülésen megkérdőjelezte a kötött szavazás létjogosultságát.

Lemondott Pál József, a szegedi egyetem Doktori Tanácsának bölcsészettudományi képviselője, miután a mögötte álló testület elutasítása ellenére igennel szavazott az egyetem modellváltásáról  – értesült a HVG.

A szenátusi ülést élőben követők arról számoltak be, hogy Pál József már a szenátusi ülés vitájában megkérdőjelezte a kötött szavazás létjogosultságát. Erre azért kerülhetett sor, mert több dékán az ülést megelőző napon, kari tanácson megszavaztatta az egyetemi polgárokat a modellváltásról azzal, hogy a karon kialakított közös álláspontot fogja képviselni a szenátusi ülésen. Pál József ez ellen kelt ki, és ő maga nem is úgy szavazott, ahogy a mögötte álló testület állást foglalt -írja a lap.

A Veritas Virtus Libertas csoport tegnap azt közölte, hogy Pál Józsefen kívül:

  • Jancsák Csaba, JGYPK szenátora az egyértelmű kari elutasítás ellenére igennel szavazott,
  • Hajdú József, a Társadalomtudományi Tudományterületi Doktori Tanács képviselője az általa képviseltek elutasító véleménye ellenére igennel szavazott,
  • Horváth Dezső, a TTIK dékánja és Gácser Attila, a TTIK másik szenátora a kari elutasítást (18 igen, 8 nem, 12 tartózkodás) úgy értelmezték, hogy ha levonják a hallgatók szavazatait, akkor a támogatás kerül többségbe, ezért igennel szavaztak (pedig előtte az EHÖK elnöke név nélkül, de egyértelműen rájuk célozva figyelmeztetett, hogy aki a hallgatók véleményét nem veszi figyelembe, az az egyetem szellemiségét sérti).
  • Irinyi Tamás egyetemi okleveles ápoló (SZAKK), egyéb – nem oktatói, kutatói, tanári – munkakörben foglalkoztatottak képviselője igennel szavazott, bár korábban határozottan kijelentette, hogy közel 700 fős felmérése alapján nemmel fog szavazni.

Mint írták, amennyiben a képviselők, úgy szavaznak, ahogy a mögöttük álló szerv korábban állást foglalt, megfordult volna a szavazás.

Pénteken Szeged mellett Pécsett is eldőlt, hogy támogatják az intézmény alapítványi kézbe kerülését.

Legnépszerűbb cikkeink