Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Így iktatná ki az ellenzéki önkormányzatokat a kormány – új fogalmat alkotott

Létrehozva:

Pénteken a kormány két összefüggő rendeletet is kihirdetett: megalkotta a különleges gazdasági övezet fogalmát, majd ezt kiterjesztette a gödi Samsung gyárra. 

Különleges gazdasági övezet

– nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű
– legalább 100 milliárd forint költségigényű
– egy megye jelentős területére kiható gazdasági hatású

beruházássá válhat, amely tömegeket foglalkoztat.

Az övezet felett nem a települési, hanem a megyei önkormányzat látja el a feladatokat, és rendelkezik hatáskörökkel. A városok, települések kezéből kiveszik ezt a területet. A megyei önkormányzat megállapodhat az adott várossal a feladatvégzésról, de ha nem tudnak egyezségre jutni, a megyei önkormányzat marad nyeregben – a megyei közgyűlés elnöke és jegyzője dönt.

A megyei önkormányzatokról azt kell tudni, hogy 2019-ben a megyei közgyűléseket, melyek súlytalan intézmények voltak mindezidáig, kivétel nélkül a Fidesz-KDNP vitte el az önkormányzati választásokon, tehát a kormánynak nem kell bajlódni az esetleges ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal. Amellett, hogy kérdéses, mennyiben felel meg az önkormányzatiság elvének ez a rendelkezés, az is biztos, hogy szembemegy a Fidesz által az EU-tól folyamatosan számon kért szubszidiaritás elvével, amely azt mondja, ha valamit meg lehet oldani alsóbb szinteken, akkor azt kell támogatni.

Az itt szedett adó a megyei önkormányzaté – tehát egy iparűzésiadó-bevételtől is elesik a települési önkormányzat.

Gödön számos külterületi és belterületi ingatlant a Pest megyei önkormányzat kezébe ad a másik rendelet. Ahogy a momentumos polgármester, Balogh Csaba írja Facebook-bejegyzésében, a település 20 százalékát jelentő területet. „Mit jelent ez a városunk számára? Gyakorlatilag egy halálos ítéletet.

A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti”, írja a polgármester, és azt is hozzáteszi, a jövőben sem a gödieknek, sem az önkormányzatnak nem lesz beleszólása abba, mi történik az ipari park területén, mit, hol építenek, milyen környezetszennyező tevékenységet végeznek. „Elfogadhatatlan, hogy a Kormány egy ilyen döntést, ilyen hirtelen hozzon meg, és ezzel ellehetetlenítse a város fenntarthatóságát mind gazdasági, mind környezeti szempontból!” Balogh úgy látja, elfogadhatatlan, hogy a gödiek életéről a gödiek nélkül döntsenek. A város demonstrációt tervez.

A gödi Samsung gyár bővítené az akkumulátorüzemet 390 milliárd forint értékben, 1200 munkahelyet hozna létre. Ezt 2019 októberében jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, de a helyik félnek a bővítés környezeti hatásaitól, és többen, akik a tervezett bővítés közelében élnek, el vannak keseredve. A bővítéshez 25 hektár erdőt már kiirtottak.

Legnépszerűbb cikkeink