Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem vonatkozik az idősotthonokra érvényes felvételi zárlat, ha kórházi kiürítés miatt kéne beteget befogadniuk

Létrehozva:

40 beteget küldött volna a Károlyi Sándor Kórház a Pesti úti Idősek Otthonába, ahol pedig felvételi zárlat van. Egy népegészségügyi hivatali határozat szerint ez ugyanis megtehető. A főváros elutasította a kérést. 

40 beteget kellett volna befogadnia a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonának, írja a fővárosi koronavírus blog, az intézmény vezetőjét, a blogon megjelentetett levél szerint Kaszás Edit, a Károlyi Sándor Kórház orvosigazgatója kereste meg. Az idősotthonokban, mivel a lakók veszélyeztetettek, felvételi zárlat van, de egy népegészségügyi központi határozat szerint ez a zárlat nem terjed ki a „járványügyi feladatok ellátása miatt átadásra kerülő személyekre”.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt válaszolta a kérelemre, az idősotthonoknak csak visszavételi kötelezettsége van, ha egy lakó kórházba került, de más betegeket nem tud átvenni – egyik intézmény sem a 11 fővárosi idősotthonból. Ez is olvasható egy csatolt levélben.

A blog azt írja, az idősotthon nem kórház, nincs bennük megfelelő felszerelés, és az újabb betegek érkezése a járvány elleni védekezést is akadályozná. De a betegeket nem is tesztelik, áll a bejegyzésben. (Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint vagy tesztelik a kórházból elengedett betegeket, vagy karanténba kerülnek, vagy mindkettő – a szerk.) Karácsony Gergely pedig megint levelet írt Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, Sára Botond fővárosi kormányhivatali vezetőnek, hogy teszt nélkül ne vigyék a betegeket máshova költöztetni.

Legnépszerűbb cikkeink