Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egy ötvenezer éves kötél bizonyítja, hogy nem is volt olyan buta az ősember

Létrehozva:

Fotó: M-H Moncel

Egy Franciaországban talált lelet alapján úgy tűnik, a neandervölgyi ősember kognitív képességei nem voltak sokkal rosszabbak, mint a modern emberé – írja a BBC.

A felfedezésről a Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmány számol be részletesen. Az Ardèche folyó környékén található Abri du Maras-ból előkerült kőszerszámon egy háromrétegű, kéregből készült kötegdarabot találtak. Ez azt bizonyítja, hogy

neandervölgyi őseink már tisztában voltak olyan fogalmakkal, mint a párok, készletek és számok.

A sodort szálakat több mindenre is használták: többek közt ruhák, táskák, hálók elkészítésére, valamint hajókhoz is. A most megtalált, mintegy 6,2 mm hosszú és 0,5 mm széles kötél valószínűleg egy tűlevelű fa belső kérgéből lett fonva.

A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a neandervölgyi ember nemcsak részletes ökológiai ismeretekkel rendelkezett, de azt is tudta, hogyan kell a környezetében található alapanyagokat funkcionális tárgyakká alakítani. Mivel a kötél előállításához több, egymást követő folyamat megjegyzésére volt szükség, ez azt bizonyítja, hogy kognitív képességei az eddig gondoltnál jóval fejlettebbek voltak.

Legnépszerűbb cikkeink