Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Rövid időn belül engedélyezhetik a hidroxi-klorokin-szulfátot

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Bár klinikai bizonyíték még nincs, a szer hatékony lehet a koronavírus elleni küzdelemben. A magyar kormány két hete megtiltotta az exportot, de itthon eddig nem engedélyezték a forgalmazást.

A hidroxi-klorokin-szulfátot a 40-es évek óta használják malária és néhány autoimmun betegség kezelésére. A koronavírus elleni küzdelemben egy francia tanulmány elterjedését követően került a köztudatba. Ebben a kísérletben 34 koronavírusos betegnek adtak hidroxi-klorokin-szulfát alapú készítményt, és közülük húszan a légúti tüneteik enyhüléséről számoltak be 3-6 napon belül. Bár a tanulmány is kitér rá, hogy a minta túl kicsi, és az azt publikáló magazin is aggodalmát fejezte ki a hivatkozásokkal kapcsolatban, Donald Trump határozottan kiáll amellett, hogy a szer hatásos lehet a koronavírus ellen. A Trump-párti Fox News hírműsoraiban is úgy hivatkoznak rá, mint az új koronavírus ellenszerére. Olivier Véran, Franciaország egészségügyi minisztere viszont csak szigorú orvosi felügyelet mellett ajánlja a használatát, és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is egyetért ezzel. A WHO igazgatója szintén óvatosságra int mindenkit, aki ebben látná a koronavírus elleni csodaszert.

New Yorkban már alkalmazzák

Még Trump járványügyi szakértője, dr. Anthony Fauci is ellentmond az elnöknek: szerinte csak anekdotikus bizonyítékok vannak arra, hogy a szer hatékony lehet az új koronavírus ellen. Trump könnyelmű bejelentése már most látványos károkat okozott: az emberek felvásárolták a gyógyszerkészleteket, az autoimmun betegek pedig nem jutnak hozzá. Előfordult olyan is, hogy valaki túladagolta magát ezzel a szerrel, és belehalt. A hidroxi-klorokin-szulfát mellékhatásai között szerepel a fejfájás, a szédülés, gyomorfájdalom, súlycsökkenés és hangulatváltozások. Szívritmuszavart is okozhat,és kritikus szintre csökkentheti a vérnyomást. Klinikai bizonyíték tehát egyelőre nincs, a szélesebb körű, szigorúbb feltételekkel végzett kutatások most folynak, az eredményekre még várni kell.

Ennek ellenére az Amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hatóság engedélyezte, hogy New Yorkban bevessék a szert. Első körben négyezer beteg kapott a gyógyszerből.

2,2 millió beteget tudnánk ellátni

A hidroxi-klorokin-szulfát alapanyagú gyógyszerek gyártásában Magyarország nagyhatalomnak számít. Az Alkaloida Zrt. tiszavasvári gyára naponta 900 ezer tablettát tudna gyártani, összesen 2,2 millió beteg ellátására elegendő hatóanyaguk van. Az OGYÉI egyelőre nem engedélyezte a forgalmazást, de „a szer nagyon rövid időn belül megkaphatja a forgalmazási engedélyt– mondta dr. Paál Tamás, az OGYÉI tudományos tanácsadója a Pesti Hírlapnak. Az Alkaloida már korábban is exportált az Egyesült Államokba ilyen gyógyszereket, de a magyar kormány március 24-én megtiltotta a szer kivitelét az országból.

Megkérdeztük, háziorvos felírhat-e ilyen gyógyszert enyhe, vagy közepes tünetekkel rendelkező koronavírusos betegeknek. „Ilyen célra nem lehet felhasználni, alapellátásban, házi karanténban lévőknek nem adhatunk ilyen gyógyszert” –  mondta Tordas Dániel háziorvos a Pesti Hírlapnak.

Kérdéseinkkel kerestük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is. Amint válaszokat kapunk, cikkünket frissítjük.

Legnépszerűbb cikkeink