Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hétfőtől igényelhetik a pandémiás járadékot a IX. kerületi lakosok

Létrehozva:

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere erről Facebook-oldalán tett közzé egy posztot. 300 millió forintot különítettek el a koronavírus-járvány miatt munkahelyüket vesztett lakosok számára.

A polgármester pontosan egy héttel ezelőtt tudatta a IX. kerületiekkel, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a ferencvárosi önkormányzat rendkívüli pandémiás járadékot nyújt azoknak a lakosainak, akiknek a járvány hatásai miatt megszűnt a jövedelme.

Mostanra a pandémiás járadékkal kapcsolatos részletek is kiderültek. A polgármester Facebookon azt írta, hétfőtől vehető igénybe, az önkormányzat honlapján pedig az áll, hogy annak jár, aki

  • a koronavírus-járvány miatt veszítette el állását 2020. március 11. napját követően,
    szerepel az álláskeresők nyilvántartásában, és
  • 2020. január 1. napját megelőzően létesített lakóhelyet vagy tartózkodási helyet a IX. kerületben, és életvitelszerűen Ferencvárosban lakik.

A támogatás egy hónapra jár, és évente legfeljebb háromszor igényelhető. Egy családon belül legfeljebb két személy részére állapítható meg. A táppénz és a nyugdíjellátás kizáró ok.

A pandémiás járadék mértéke 15 és 75 ezer forint között van, attól függően, hogy mennyi a családban az egy főre jutó jövedelem. Ha ez 60 ezer forint, vagy annál kevesebb, akkor a maximális 75 ezer forint jár.

A pandémiás járadékon felül rendkívüli támogatás lehetőségéről is döntött az önkormányzat, ami azoknak szól, akik a koronavírus-járvány miatt veszítették el havi jövedelmüket, de nem jogosultak a pandémiás járadékra. Ennek a támogatásnak a mértéke legfeljebb 42 750 forint lehet. Valamint megduplázták az évente az eddigi egyszer adható lakhatási támogatást is, amit egy családban egy személy vehet igénybe.

Hogy miként lehet hozzájutni a járadékhoz vagy a támogatásokhoz, arról a ferencvárosi önkormányzat honlapja ad részletes tájékoztatást.

(Kiemelt kép: Ferencvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal / Forrás: Wikipedia/Globetrotter19)

Legnépszerűbb cikkeink