Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A teljhatalom első napján a nem kormánypárti sajtót diszkriminálták a járványügyi tájékoztatón

Létrehozva:

Nem mondták be a sajtótájékoztatón a nem-Kesma-lapok neveit, leginkább ebben változott a koronavírus-sajtótájékoztató, mióta érvénybe lépett a kormánynak a járvány miatt teljhatalmat biztosító törvény.

A keddi Operatív Törzs-i (OT) járványügyi sajtótájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos adott jelentést a változásokról: hétfőhöz képes 46-tal nőtt az igazolt fertőzöttek száma, 496 főre emelkedett a szám, 14 146 vizsgálat történt, ez majdnem ezerrel több hétfőhöz képest), és 16-ra nőtt az áldozatok száma. Ezentúl közlik majd az elhunytakról a kort, nemet, az esetleges meglévő társbetegséget is ezen az oldalon. (Kiderült ez alapján, hogy a Brit Nagykövetségen dolgozó, elhunyt diplomatának krónikus hasnyálmirigy-gyulladása volt, illetve alkoholos májkárosodása.)

Müller azt mondja, mind a 16 áldozatnak volt krónikus megbetegedése – szív-, érrendszeri megbetegedés volt a legtöbb, de tumoros megbetegedés vagy évtizedes gyomorbetegség is. A tisztifőorvos felhívja a figyelmet arra, hogy ne fojtsuk káros szenvedélyekbe a szorongásunkat, beszéljünk róla, forduljunk akár szakemberhez, és ne szerekhez. Ne kompenzáljuk felesleges étkezéssel a magányt, inkább sportoljunk, ez lazulást segítő hormonokat szabadít fel. Hagyjuk a gyerekeket beszélni, kérdezni, ne tagadjuk el, hogy gond van, de támogassuk őket, le fogjuk győzni a bajt, mellettük vagyunk.

A Waberers szállítmányozó cég ingyenesen kiszállította 82 kórházba a kínai eszközöket. 108 kórházban elkezdtek dolgozni a kórházparancsnokok, jelentésük szerint teljes körűen rendelkezésre áll a védőfelszerelés minden kórházban mindenki részére.

23 esetben lépett a rendőrség rémhírterjesztés miatt. 943 rendőri intézkedés történt a kijárási korlátozás ügyében, legtöbbször figyelmeztetés lett belőle, de helyszíni bírság, szabálysértési eljárás is történt.

Müller Cecília arra is kitér, a tojás mindig szennyezett élelmiszernek minősül, le kell mosni, de most fertőtlenítsük is hipós vízzel a mosás után. Ne együnk nyers tojást, „ez nem a bífsztek ideje”.

A maszkok örökzöld témája is előkerül. A tisztifőorvos szerint a varrott szájmaszkot használat után mossák ki 60 fokon, így lehet őket hordni, ha ez biztonságérzetet ad. Viseljük-e vagy sem – az OT követi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásait: nem szükséges, de nem is ellenzi a hétköznapi célú maszkviselést, viszont az orrot-szájat el kell takarni, helyesen kell viselni. Aki nem tudja, hogyan kell, az gondot is okozhat magának: nem szabad hozzányúlni, húzogatni.

Müller Cecília kiemeli: mindenki maradjon ott, ahol van, ha az a nyaraló, akkor a nyaraló, de most nem szabad utazgatni.

Eddig 5500 magyart hoztak haza külföldről, 257 kanadai-USA-ban tartózkodó magyar jön haza a napokban, tegnap 150 autó és 4 busz hozta haza a tiroli magyarokat, akik tünetmentesek, és a tesztjük is negatív lett – ők nincsenek karanténban.

A sajtótájékoztató különlegessége volt, hogy a hallgatók most már csak a kormányközeli lapoknál tudhatták meg, melyik milyen kérdést küldött be. A független lapok neveit egyetlen egyszer sem ejtette ki senki a száján a tájékoztatón résztvevők közül. Esetükben annyi hangzott el „újságírói kérdés érkezett”. Rákérdeztünk a Törzsnél: tudatosan cenzúrázzák a nem kormánypárti lapok neveit, vagy valami más logika húzódik meg az elhallgatás mögött? Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Legnépszerűbb cikkeink