Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Magyarok nélkül gyakorlatozik a NATO

Létrehozva:

Fotó: Veres Viktor / Pesti Hírlap

Történelmi hadgyakorlatot tartanak az orosz fenyegetés elrettentésére Európában. Magyarország lényegében csendben távol maradt.

Hidegháborús éveket idéző hadgyakorlat zajlik Európában. A Defender Europe 2020 néven, februártól júniusig rendezett műveletben 37 ezer katona vesz részt. Közülük húszezren a napokban érkeztek meg az Egyesült Államokból Lengyelországba, kiegészítve az Európában állomásozó kilencezer fős amerikai állománnyal – márpedig ekkora erőkkel Washington legutóbb huszonöt éve volt jelen az öreg kontinensen.

Fotó: Veres Viktor

A Defender Europe hivatalos célja az, hogy demonstrálja a NATO egységét, Donald Trump elnöksége alatt ugyanis számos törésvonal jelent meg az Egyesült Államok és szövetségesei között. A hadművelet ugyanakkor Moszkvának is üzen. Bár Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta, a gyakorlat egyik ország ellen sem irányul, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mégis „válaszlépéseket” helyezett kilátásba.

Csendben figyelünk

Miközben az észak-atlanti szövetség a növekvő orosz fenyegetettség elrettentésén dolgozik, Magyarország csendben távol marad a tizennyolc ország részvételével zajló hadművelettől. Bár egy 2019-es Magyar Közlöny szerint huszonöt főt küld a kormány a hadgyakorlatra, ennél több információt a Magyar Honvédség (MH) azóta sem közölt. Szerettünk volna részleteket megtudni, a minisztérium azonban lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre, így azt sem tudjuk, hogy ott vagyunk-e, és ha igen, hányan a hadgyakorlaton.

Egy lapunknak névtelenül nyilatkozó kormányzati forrás elmondta, a Defender Europe a kontinens északi területére, vagyis Lengyelországra és a Baltikumra koncentrál, ami nem a magyar katonapolitika fókusza. „A migráció miatt a déli területek, a Balkán, valamint a közel-keleti iszlám terrorizmus a prioritás” – fogalmazott forrásunk. Kérdésünkre elismerte, természetesen a mérsékelt részvételnek van olyan politikai magyarázata, hogy az oroszokkal kiépített jó kapcsolat miatt kerüljük az esetleges konfrontációt Moszkvával. Forrásunk ugyanakkor megjegyezte, hogy idén több, az Egyesült Államokkal közösen tartott gyakorlatra is sor kerül majd, az MH helikopterei például tegnap légirohamot szimuláltak amerikai társaikkal.

Fotó: Veres Viktor / Pesti Hírlap

Megkeresésünkre Csiki Varga Tamás, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa megerősítette, hogy az északi régióban nem jellemző a magyar jelenlét. Az SVKI szakértője ugyanakkor szintén hozzátette: a kormány nem akarja hergelni az orosz felet. – Nem mintha egy hadgyakorlatban való részvétel problémát okozna – tette hozzá Csiki Varga. A szakértő ugyanakkor elmondta, éppen a héten zajlik a Defender Europe 2021 előkészítése Budapesten, amely a balkáni térségre fókuszál majd.

Legnépszerűbb cikkeink