Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az ukrán Lada

Létrehozva:

Az egykori Zaporozsec-gyárban elkezdték a Lada személygépjárművek összeszerelését. Az információ, hogy ilyesmire készülnek Zaporizzsjában, nem vadonatúj: decemberben itt-ott már megjelent, hogy várható a fejlemény. Nagy feneket nem kerítettek neki. Közös orosz–ukrán ünnepély nem volt, jeles politikusok egyik oldalról sem vonultak fel. Nem illett volna a képbe.

Eleve mással vannak elfoglalva. Kijevben mindenképpen. A zuhanó népszerűségű Volodimir Zelenszkij államfőnek minimum két dolgon kell törnie épp a fejét. Az egyik, hogy elmenjen-e május 9-én a győzelem napi ünnepségekre Moszkvába. A másik, hogy az első kormány, melynek fejét ő jelölhette ki Olekszij Honcsaruk személyében, máris megbukott. Hogy a miniszterelnök benyújtotta a lemondását, az nem meglepő. Ukrajnában az lenne csodálatos, ha egy kabinet tartósságát ciklusokban mérhetnék. Honcsarukéknak fél esztendő jutott.

Az új főnök, Denyisz Smihal eddig is kormánytag volt. Van néhány figura még, aki megőrizheti a székét. Köztük Arszen Avakov belügyminiszter, aki még a 2014. februári események alkalmából emelkedett pozíciójába. Három kormánynak is kulcsembere volt, az marad a Smihal-féle kompániában is. Bizonyára ő az, aki mindent tud mindenkiről. Meg az is ő lehet, aki képes garantálni, hogy az erőszakszervezetek ne engedjék szabadjára a fantáziájukat.

Smihal maga területfejlesztési miniszter volt. Valamint üzletember azelőtt. Ukrajnában kis túlzással az összes politikus üzletember. Is. Talán azok nem, akik a messzi Nyugaton tanultak – jó nevű ösztöndíjaknak hála –, és kikopni látszanak most a belső körökből. Az üzletember-politikusok érthető módon kapcsolatban állnak más üzletemberekkel. Smihal például Rinat Ahmetovval, a Donbasz egykori urával, aki bravúrosan gyakorolja a talpon maradás művészetét. A másik vezénylő oligarcha, az Ahmetov-ellenlábas Ihor Kolomojszkij ezekben a napokban nem dörzsölgetheti a tenyerét örömében. A geopolitikai érdekeiket az elmúlt években lazán érvényesítő nagyhatalmak sem felhőtlenül boldogok.

Nos, az idő majd megmutatja. Hogy mit is? Amit harminc éve mindig. Egyik jön, másik megy, a lényeg ugyanaz. Az embereknek meg marad a Lada. Ha lesz rá pénzük.

Legnépszerűbb cikkeink