Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ez még nem a 2015-ös válság

Létrehozva:

Fotó: Sebnem Coskun / AFP

Egyelőre nem látszik a megoldása a görög-török határon kialakult, a durva hétfői nap után nyugodtabb keddi eseményeket hozó helyzetnek, mondja Pénzváltó Nikolett, a Migrációkutató Intézet szakértője. Egyrészt azért, mert Recep Tayyip Erdoğan elnök nem mondta ki, mit szeretne, hogy megoldja a helyzetet. Lehet, hogy egyszerűen kijátssza a menekültkártyát, mert egyes elemzések szerint a menekültek miatt vesztette el pártja Isztambult a helyhatósági választásokon.

A 9 éve ott lévő 4 millió menekült (ebből 3,5 millió szír) hazatéréséről nincs szó. 2011 óta 500 ezer menekült gyerek született, a menekülteknek ingyenes egészségügy és oktatás jár. Bár csak kis részük él menekülttáborban (úgy 200 ezren), a többiek dolgoznak, de zömük feketén, olcsóbban, ez is feszültségeket szül. Erdoğan emellett az idlibi offenzívához is kérhet akár támogatást, ahol a szír kormánycsapatokkal, konkrétabban orosz fegyverekkel néz szembe.

Az EU egyelőre összezár, nem tárgyal ‒ 350 millió eurós segélyt ad Görögországnak a helyzet kezelésére. Tehát ha ez a török taktika, akkor nem tűnik sikeresnek. De Európának is meg kell védenie a határait, nem megoldás, hogy a tranzitországokkal (Líbia, Törökország) köt megállapodásokat. Pénzváltó emellett két dologra hívja fel a figyelmet: egyrészt a most megmozdult tömeg csak mintegy 15 ezer ember, jóval kevesebb mint 2015-ben, másrészt nem szírek, hanem a náluk rosszabb helyzetben lévő afgánok, irániak.

Legnépszerűbb cikkeink