Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A koronavírus politikai ügy is

Létrehozva:

Miközben az ellenzék kérdéseket fogalmaz meg a koronavírus-járvány kapcsán, a kormány csak a bunkósbotot dobja vissza, mondván az ellenzék ezt hatalmi célokra használja, és rémhírterjesztés zajlik. Pedig mi lenne fontosabb politikai kérdés ma Magyarországon, mint egy koronavírus-járvány megelőzése, hatásainak csökkentése?

A Jobbik azt kérte, a kormány hozza nyilvánosságra a 28 pontos akciótervét. Falus Ferenc volt tisztifőorvos, a DK politikusa pedig elégtelennek nevezte korábban az intézkedéseket, és azt kérte a kormánytól, dolgozzák újra a járványügyi vészhelyzeti-tervet.

A tájékoztatásban nem vizsgázik rosszul a kormány, a fontosabb esetekben azonnal sajtótájékoztatót tartanak, de azért még lenne teendő. A helyzet hatalmi célokra való felhasználása éppen az, ha a kormányzat nem tekinti partnernek az ellenzéket, lesöpri kérdéseit és kezdeményezéseit. A szokásos taktika nem működik most. Nem elég csak a Fidesz szavazóknak kommunikálni, az ellenzéki szavazók bizalmára és együttműködésére is szükség van.

Az ügy politikai – hiszen mi lenne fontosabb közös ügye a közösségnek, mint megakadályozni egy járvány terjedését? Márpedig egy képviseleti demokráciában az állampolgárok az aggályaikat, félelmeiket a választott képviselők útján tudják jelezni, és adott esetben megnyugtató választ kaphatnak. Márpedig egy ilyen helyzetben a legfontosabb a bizalom, a rémhírek megelőzése, a nyugalom. Jelenleg azt látjuk, hogy kevésbé gyilkol a koronavírus ott, ahol erősebb a demokrácia, van kontroll a kormányokon, nyitott a tájékoztatás és az ügykezelés. Ilyen ügyekben a politikai kontroll abban is segíthet, hogy ne szülessenek rossz intézkedések. Ehhez az is kellhet, hogy akár az ellenzéki pártok szakértői is tudnak javaslatokat megfogalmazni. Ezek segítségek, és egy ilyen helyzetben minden segítséget el kell fogadni.

Az viszont biztosan nem segít, ha az ország felének aggodalmairól tudomást se vesz a kormány, sőt képviselőinek véleményét lesöpri. Nem, nem azért, mert ez nem demokratikus, hanem azért, mert ez a nem demokratikus folyamat konkrétan életekbe kerülhet.

Legnépszerűbb cikkeink