Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Függőségbe fulladhat az állandó megújulás

Létrehozva:

A hirtelen tavaszi újrakezdés – minden jó szándék ellenére – könnyen billentheti valamilyen függőség felé az életünket.

A tavaszi újrakezdéssel kapcsolatos fogadalmak legalább olyan népszerűek, mint az újévi ígéretek. Legyen szó diétáról, új vagy intenzívebb mozgásról, ezek miatt könnyen végletekbe hajszolhatja magát az is, aki pont motivációt keres egy tevékenységben. „Ilyenkor a mi telefonunk is többet csörög” – mondta lapunknak Gubucz-Pálfalvi Sejla, addiktológiai konzultáns. A szakember szerint a fogadalmak egyáltalán nem segítenek azon, aki valamilyen szerhasználattal él, ahogyan egy újfajta, egészséges életmódhoz köthető bevezetendő szokás is elsülhet rosszul. „Ha valamit csak akaraterőből próbálunk megoldani, az nem segít ott, ahol már van függőség. Pontosan azért, mert a függőség nem az akaraterőről szól, hanem a kontrollvesztés ténye szokott kibukni. Vagyis hiába döntötte el valaki, hogy nem akarja, mégsem tudja megcsinálni.”

Az említettek miatt óvatosan kell bánni az olyan próbálkozásokkal, amelyekkel egyik napról a másikra akarjuk kiiktatni az életünkből például az alkoholt. „Ezt csak annak ajánlott kipróbálni, akinek nincs függőségi problémája. Alkoholon kívül cukrot, fehér lisztet is megvonhatunk magunktól, hogy lássuk, hogyan hat ránk. Ha nem tudjuk megállni, akkor ott lehet a felismerés, hogy ezzel problémánk van, de ha tudjuk tartani, akkor az akár életmódváltást is eredményezhet” – mondta az addiktológiai konzultáns. Hozzátette: nem csupán a jól ismert, függőséget okozó szerek – gyógyszer, drog, nikotin, kávé – lehetnek veszélyesek, hanem minden olyan tevékenység is, amit függésszerűen űznek az emberek.
A tavaszi megújulás iránti vágy pedig könnyen torkollhat abba, hogy mondjuk a futást vagy bármilyen új mozgásformát túlzásba viszünk. „Még ha ennek van is pozitív hozadéka, megjelenhetnek negatív következmények. Például az új tevékenység könnyen eltávolít a hozzátartozóktól, akadályozza a napi tevékenységek rendes elvégzését, de az egészséges étkezést is túlzásba lehet vinni, olyannyira, hogy a társas kapcsolatok közben elmaradnak, és ez már függőségnek számít.”

A strandszezonra felkészülés, a tavaszi fogyó- vagy tisztítókúra, vagy a tavaszi fáradtságként is elhíresült nehezebb időszak is könnyebben átvészelhető, ha tervet készítünk. A struktúra, a keretek adnak egyfajta biztonságot, ezért fontos, hogy ne csak hirtelen felindulásból kezdjünk például életmódváltásba.

Legnépszerűbb cikkeink