Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ne hagyjuk, hogy legyűrjön a téli depresszió!

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

Január közepén megugrik az öngyilkosságok száma, duplán támad a magány, a fényhiány és a kimerültség.

A téli depresszió modern nyavalya, amíg csak gazdálkodtunk, ez volt a pihenés, a visszavonulás ideje, a mai világban ezt már nem engedhetjük meg magunknak.

Sokan érzik úgy ezekben a napokban, hogy kevesebb az energiájuk, morcosabb a hangulatuk, nincs étvágyuk vagy épp állandóan ennének. Reggel alig bírnak kikelni az ágyból, legszívesebben tél álmot aludnának, mint a medvék. Nincsenek egyedül, az emberiség csaknem negyede, különösen a nők és a fiatal felnőttek szenvednek a szezonális depressziótól. Noha a tudósok még nem tudták megfejteni, pontosan mi okozza ezt, a legvalószínűbb, hogy biokémiai tényezők: a rövidebb nappalok és a kevesebb fény miatt leesik a szerotonin-szintünk, boldogsághormon-hiány áll elő, emellett megemelkedik a melatonin-szintünk, amitől fáradékonyabbak, aluszékonyabbak leszünk. Ezért is segíthet hatékonyan a fényterápia, már napi fél óra is jelentősen javíthatja a kedélyállapotot. Vehetünk otthonra fényterápiás lámpát (ezek ára 20-30 ezer forint közt mozog), szedhetünk extra adag D-vitamint és magnéziumot, ami kisimítja az idegeinket. Emellett keressük mások társaságát, és mozogjunk sokat a szabad levegőn. 

Dr. Michael Terman, a Columbia Egyetem pszichiáter professzora szerint az alvási mintázatunk megtartása kulcsfontosságú, mert hiába aludnánk ilyenkor szívesen többet – ami a szezonális depresszió alaptünete -, ezek az extra órák nem töltenek fel bennünket plusz energiával. Törekedjünk inkább arra, hogy a szokásos időben menjünk aludni és keljünk fel, bízva abban, hogy a fáradtság magától elmúlik, amint beköszönt a tavasz. Aki viszont már évek óta látja magán, hogy a téli időszakban rendre visszatérnek ezek a problémái, keressen fel szakembert. Számos orvosi terápiás módszer elérhető ma, nem feltétlenül van szükség gyógyszeres (antidepresszáns) kezelésre.

Az Atlantic amerikai lap egyszerű, ámde hatékony fegyvert javasol a téli depresszió ellen: ha az elszáradt karácsonyfánkat már ki is dobtuk, legalább az égősorokat ne pakoljuk el. Így még egy kis fényt lophatunk a szürke téli hétköznapokba, akár a szobanövényeinket díszítve fel velük.

Legnépszerűbb cikkeink