Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A legfontosabb a tudatosság a téli levertség ellen

Létrehozva:

Korai sötétedés, hideg, bezártság és borús napok – a tél könnyen hatással lehet a hangulatra is. A szürke hónapok miatti levertség gyakori panasz, viszont van megoldás ellene. Lipták Marcellel, a Kert Pszichológia és Coaching pszichológusával beszélgettünk

A szakember elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a téli depresszió és a téli lehangoltság nem ugyanaz. „A téli lehangoltságot szinte mindenki megtapasztalhatja élete során. Az ősz végével már érezhetően rövidebbek a nappalok, mindenki sötétben megy dolgozni, és a munka végeztével sötétben is mennek haza. Csökken az energiaszint, az embereket eltölti egyfajta lusta-feeling és a kedvtelenség. A depresszió ennél súlyosabb, tünetei már az életvitelben is problémákat okoznak, viszont azok száma alacsonyabb, akik valóban évszakhoz köthető, kezelésre szoruló depresszióval küzdenének” – mondta a szakember, aki hozzátette, hogy ezzel ellentétben a tél miatti levertség gyakoribb jelenség: „Ha valaki körbenéz az utcán, vagy csak mustrát tart a baráti körén belül, látni fogja, hogy a legtöbben télen lassabbak és lustábbak”.

A téli levertségnek számtalan oka lehet: „Mint a legtöbb pszichológiai probléma, ez is sok összetevős. Függ a hajlamtól, a genetikától, a környezeti tényezőktől, és attól is, hogy az illető hol él, mit eszik, mit dolgozik. Általánosságban a kevesebb fénybevitel, és a fényben töltött órák számának csökkenése is tud biokémiai változást okozni a szervezetben. Emellett ott a vitaminbevitel csökkenése, a szénhidrátfogyasztás pedig rendszerint megnő a téli hónapok alatt. Ezek a tényezők mind az energiaszint rovására mennek, ami viszont predesztinálja az érdeklődés és a lelkesedés hiányát” – mondta Lipták Marcell.

Fotó: pixabay

Aki felismeri, hogy a téli időszak nyomottá teszi a napjait, könnyen tehet ellene: „Az első és legfontosabb a tudatosság. Ha valaki felismeri, hogy lehangoltsággal küzd, segíthet magán: sportoljon, mozogjon, járjon színesebb ruhákban, engedjen több fényt a lakásba, figyeljen a táplálkozásra, ne csak szénhidrátot egyen, és fogyasszon több vitamint. A kutatások szerint például a D vitamin egészen jó megelőzőfaktornak tűnik. Annak, aki kedvtelen, azt is ajánlom, hogy menjen ki a szabadba. Ha a tél ellenére mégis kapunk egy kis napsütést, használja ki. Keressünk örömet a hétköznapi elfoglaltságokban vagy találjunk olyan elfoglaltságot, ami örömet okoz” – tanácsolta a pszichológus.

Cs. D.

Ha nem működnek a házi praktikák, és úgy érzi, tünetei elhatalmasodnak vagy hosszabb ideig fennállnak, kérje szakember segítségét!

Legnépszerűbb cikkeink