Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

„A nyugatiak miatt van HIV-járvány”

Létrehozva:

Az AIDS-ről szóló dokumentumfilmet már több mint 15 millióan látták Oroszországban, a parlamentben azonban nem aratott nagy sikert. Sem a tűcsereprogramot, sem az óvszert nem támogatják Moszkvában.

Érzékeny témára tapintott Jurij Dud, egy orosz vlogger, amikor az oroszországi HIV-járványról készített filmet. Feltöltése napján a HIV lett a második legkeresettebb szó Oroszországban, azóta pedig több mint 15 millióan nézték meg a videót. Fedor Tumusov, az egészségügyi miniszter-helyettes még nyilvános vetítést is szervezett. Bár a film nem aratott nagy sikert az orosz parlamentben, országszerte napirendre került a téma, a gyógyszertárakban megnőtt az érdeklődés a HIV-tesztek iránt. „Az elmúlt hét évben talán egyszer kerestek nálam HIV-tesztet, most pedig az elmúlt két napban hétszer is” – mondta egy patikus.

Oroszországban 1,06 millió HIV-fertőzött él. 2018-ban 37 ezren haltak bele az AIDS-be, ami naponta 100 embert jelent. Vadim Pokrovszkij, az orosz állami AIDS-központ vezetője szerint a betegek valós száma 1,1-1,4 millió között lehet. Néhány területen általános járványt hirdettek ki, ami azt jelenti, hogy a fertőzöttek száma meghaladja a teljes népesség 1 százalékát. Ilyen például Orszk városa: a kis orosz-kazah határváros 230 ezer lakója közül 4500 fertőzöttről tudnak, ráadásul az egész városban csak két virológus rendel. Vinay Saldanha, az ENSZ AIDS-megelőző programjának (UNAIDS) kelet-európai igazgatója szerint ez egészségügyi krízis, ami egyre csak rosszabb lesz.

Az orosz kormány nem tekinti súlyosnak a járványt, annak ellenére sem, hogy a megbetegedések és a kezeltek aránya is néhány afrikai ország szintjén van. Az Orosz Stratégiai Kutatóintézet (RISR) szerint a HIV terjedése annak köszönhető, hogy a nyugat-európai országok információs háborút folytatnak Oroszország ellen. Mind a megelőzést, mind a kezelést nehezíti, hogy Oroszországban éppen a két veszélyeztetett csoport, az intravénás droghasználók és a meleg férfiak továbbra is stigmatizáltak, ezért nehezebben kérnek segítséget. Ráadásul az orosz kormány nem támogatja a tűcsereprogramokat, az ezeket szervező civil szervezeteket pedig „nyugati ügynököknek” tartja. A metadon-terápia, ami segíthetné az intravénás szerfüggők leszokását, tiltott az országban. A Kreml az óvszerhasználatot is okolja a HIV terjedéséért, aminek az ortodox egyház tiltja a használatát.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága szerint a megbélyegzést és a járvány terjedését drogprevenciós előadásokkal és megfelelő szexuális felvilágosítással lehetne árnyalni. Ezeket az előadásokat viszont gátolja a Kreml 2013-as „melegtörvénye”, ami tiltja a melegekről szóló felvilágosítást az iskolákban.

Legnépszerűbb cikkeink