Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Költözik vagy duplázódik Gréti

Létrehozva:

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / Pesti Hírlap

Megszűnik a termelői piac a gazdagréti lakótelepen – terjedt futótűzként a hír a környéken. Az önkormányzat szerint csak költözniük kell az árusoknak.

Kicsi, alig tucatnyi pultból álló, csak szombat délelőttönként nyitva tartó termelői piac a Gréti, Gazdagréten, a Nagyszeben tér parkolójában. Az elmaradhatatlan lángosos furgon, 3-4 zöldséges és tejes-sajtos, vagy épp kolbászt, szalonnát, sonkát, füstölt árút kínáló pult, egy-egy mézes, réteses vagy tojást és házi tésztát áruló asztal vagy kisteher. A vevők között sok a babakocsis anyuka, de kisgyerekes családoknak önálló hétvégi program itt intézni a bevásárlást.

A hírek szerint a piac már csak márciusban nyit ki a parkolóban. A piac jelenlegi üzemeltetői petícióba kezdtek a Gréti piac „megszüntetése” ellen – ezért sokan azt gondolják: megszűnik a Gréti.

– Talán a parkolóhelyek végett. Hogy ne foglalják. Mert kell a sok kocsinak a hely – így a Gréti egyik vevője. Nem boldog, ha rajta múlik, nem megy innen sehová a piac. Persze, ha nagyon muszáj, ő is kaptatna az árusokkal.

Az önkormányzat azonban csak új helyet jelölt ki az árusok számára a gazdagréti lakótelep másik, felső végén, a posta és a CBA mellett. A kerületnek már az előző, kormánypárti vezetése is ide képzelte a piac végső helyét. A Gréti kezdetben a helyi templom mellett kapott helyet, majd onnan egy – a helyiek szerint soha el nem készülő – uszodaberuházás miatt költözött a jelenlegi helyére – az eleve ideiglenesnek szánt parkolóba. Az őszi önkormányzati választások változást hoztak a XI. kerület vezetésében, a tervekben azonban nem: a baloldali többségű önkormányzat ugyanoda, a buszpályaudvar mellé, a direkt erre a célra kialakított térköves részre akarja áthelyezni a piacot, ahová elődje is tervezte.

A Gréti piac jelenlegi üzemeltetője a Gazdagréti Összefogás Egyesület, amelynek egyik alapítója Király Nóra, a kerület előző, fideszes alpolgármestere. Az egyesület eddig térítésmentesen kapta meg az önkormányzattól a Nagyszeben téri parkolót. Bakai-Nagy Zita jelenlegi – DK-s – alpolgármester szerint az önkormányzat ezzel a gesztussal évi 21 millió forint bevételtől esett el.

Az átköltöztetés terve mögött részben az áll, hogy befejeznék a kerület előző vezetésének terveit a parkolóból erre a célra kialakított térre költöztetéssel, részben pedig a jogviszonyok rendezése. Az új helyen már az önkormányzat tulajdonában lévő, és a Vahot utcai piacot üzemeltető Újbudai Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. üzemeltetné az egyesület helyett.

– Senkinek nem szeretnénk elvenni a megélhetését és azt sem tervezzük, hogy emeljünk a jelenlegi helypénzen. Igaz, arról, hogy mennyit kell majd fizetni, az üzemeltető, azaz a Prizma fog dönteni – mondta a Pesti Hírlapnak Bakai-Nagy Zita.

Ha az önkormányzat szeretné is a költözést, az árusok berzenkednek a gondolatától is, mivel tartanak a bevételkieséstől. Ettől függetlenül – ha az önkormányzat nem enged az elképzeléseiből –, természetesen az új helyen kínálják majd portékáikat.

A Gazdagréti Összefogás Egyesületnek a jelenlegi helyre beadott területfoglalási kérelméről még nem döntött a kerület gazdasági bizottsága. Így még semmi sem dőlt el, az is lehet, hogy két piac lesz a Gazdagréti lakótelepen. Az egyesület lapzártánkig nem válaszolt a feltett kérdéseinkre.

Legnépszerűbb cikkeink