Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Félreértették Kijevben Szijjártót

Létrehozva:

Az ukrán sajtó Budapest meghátrálásáról ír, a szakértő szerint azonban Orbán és Zelenszkij találkozója felülírhatja a korán lelkesedőket.

„Szijjártó Péter külügyminiszter ukrajnai vizitjének látszólagos kudarca ellenére van értelme Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor találkozójának. Semmi nincs még lezárva, és születhet mindkét felet kielégítő kompromisszum!” – értékelte lapunknak Koszty Bondarenko ukrán politológus a magyar-ukrán vita fejleményeit. Mint ismert, a kárpátaljai magyar kisebbség jogait korlátozó oktatási törvény miatt Magyarország blokkolja az Ukrajna NATO-csatlakozásáról szóló tárgyalásokat, erről folytatott sikertelennek tűnő egyeztetést a magyar külügy Kijevben a napokban.

„A Szijjártóval tárgyalók félreértették a magyar gesztusokat, mikor azt hitték, hogy Budapest kapitulált” – folytatta Bondarenko. Szerinte ez azért érthető, mert az ukrán külügy még nem teljes összhangban dolgozik az elnöki hivatal új vezetőjével a Moszkvában is eredményeket elérő tárgyaló Andrij Jermakkal.

A félreértés az ukrán sajtóban is nyomot hagyott: Szijjártó szerintük körbeudvarolta ukrán tárgyalópartnereit, ami optimizmusra ad okot az ukránoknak. A magyar kérdésben jól tájékozott Jevropejszka Pravda is azt írta, a nyugati nyomásgyakorlás eredményeként a magyar külügyminiszter Kijevben egyáltalán nem héjaként viselkedett. A lap azonnal meg is nyugtatja olvasóit, hogy a változó hangnem mögött nem Kijev engedményei állnak, hiszen az ukrán kormány lesöpört minden, az oktatási törvény kapcsán tett magyar javaslatot. Amelyekkel – tegyük hozzá – az új hatalom a jelenlegi törvény keretein belül, tehát arcvesztés nélkül rendezhetné a kisebbségi oktatás nyelvhasználatának kérdését.

Kijev eközben érthetően arra játszik, hogy a nyugati nyomás megtöri Magyarországot. Az ukrán lapok Szijjártó Péter látogatása kapcsán sem győzik hangsúlyozni, hogy Budapestnek állítólag mennyit árt Kijev atlanti integrációjának blokkolása.

„A NATO nem a kétoldalú konfliktusok megoldásának a helye, és ezek a problémák nem akadályozhatják a szervezetet kulcsfontosságú céljainak az elérésében” – mondta Kay Bailey Hutchison, az Egyesült Államok NATO-hoz akkreditált nagykövete a szervezet napokban tartott miniszteri találkozója előtt. Elmondta, igyekeznek meggyőzni Magyarországot arról, hogy Ukrajna tiszteletben tartja a kisebbségek jogait és ne akadályozza Ukrajna csatlakozását.

Stier Gábor

Legnépszerűbb cikkeink