Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

„Ezek a gyerekek elszenvedték a szegregációt”

Létrehozva:

Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

A kormány nemzeti konzultációt hirdetett a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyére hivatkozva. A roma önkormányzati vezető szerint érthetetlen, miért nem akar fizetni a kabinet.

„Nem szolgálja a roma felzárkóztatást az, ha most 100 millió forintot kifizetnek kártérítésként egy régi ügyben” – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón. Megítélése szerint „ez az ügy feszültséget szít” és jobb lenne, ha a romák oktatásban kapnák meg a kártérítést. A kormány erre, valamint más kártérítési és egyéb bírósági ügyekre hivatkozva nemzeti konzultációt indít, és jogszabály-módosítást készít elő. Gulyás azt is kijelentette, tiszteletben tartják a jogerős ítéleteket, azokat végre kell hajtani.

„A gyerekek elszenvedték ezeket a dolgokat, szegregálták őket, a független bíróság megítélte a kártérítést – mondja a Pesti Hírlap megkeresésére Csemer Géza, a helyi roma kisebbségi önkormányzat vezetője. – A kormány nem ért egyet ezzel. Miért nem akarják kifizetni?” – kérdezte.

Csemer szerint a faluban is téma az ügy, a romák szeretnék, ha kifizetnék a pénzt, a többségiek pedig azt, ha nem. Most arra várnak, hogy a Kúria mikor dönt a felülvizsgálatról, mondja a roma önkormányzati vezető, az alperes állam ugyanis azt kérte, sürgősséggel döntsön az ügyben, ami a jövő héten várható.

A romákat képviselő alapítvány csak a pénz kifizetéséről egyeztetne – mondta az M1-nek pénteken Rétvári Bence, az Emmi államtitkára. Hozzátette, hogy az alapítvány által indított szegrációs perek tömegei az ország lejáratását szolgálják.

Kilenc kérdést kapunk

Nemzeti konzultáció indul kilenc kérdéssel várhatóan márciusban. A kérdések a börtönzsúfoltsággal kapcsolatos kártérítésekkel, a feltételes szabadlábra bocsátás újraszabályozásával és a gyöngyöspatai kártérítéssel is kapcsolatosak lesznek. A „börtönbiznisz” miatt Varga Judit ebben a hónapban már törvénymódosítást is előkészít. Újraszabályozhatják a bírói összeférhetetlenség szabályait is. A Nemzeti Alaptantervet jónak tartja a kormány, nem vonják vissza. A kórházak adósságainak kifizetéséről is beszélt Gulyás, a 100 millió forint alatti követeléseket már kifizették, az ennél nagyobb tartozásoknál pedig egyenként tárgyalnak a cégekkel.

DD

Legnépszerűbb cikkeink