Archív cikkek

Küzdés vagy visszavonulás?

Published

on

A sztrájktörvény ellehetleníti a pedagógusok tervezett sztrájkját, de a tanárok szegénysége is akadály.

„Egyszerűen be kell zárni az iskolát reggel, de rengeteg helyen. Egyre többen hülyének néznek minket, hogy meddig tűrünk még” – öntötte szavakba végső elkeseredettségét lapunknak egy sztrájkra hajlandó pedagógus. Ezzel a véleménnyel egyre gyakrabban találkozunk, mióta a tanárok a sztrájktörvénnyel küzdve képtelenek fellépni a kormánnyal szemben.

„Már decemberben megkezdtük a sztrájkra való felkészülést, ami akár több napos is lehet” – mondta a Pesti Hírlapnak Szabó Zsuzsa a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. A szakszervezet a bérek 30 százalékos emelését, a tanórák számának csökkentését, valamint a szakképzésben dolgozó kollégáik munkaviszonyának visszaállítását kívánják elérni, akiket kivont a kormány a közalkalmazotti munkaviszonyból.

„Az oktatási tárcánál tapasztaljuk, hogy látják, baj van. Úgy tudjuk, a miniszterelnök előtt van az ügy, de politikai döntés továbbra sem született” – mondta lapunknak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

De miért nem sztrájkoltak eddig a tanárok? A PSZ-nek és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) az állammal meg kell egyezniük az „elégséges szolgáltatásról” – például arról, hány tanár vigyázzon a gyerekekre sztrájk alatt. Ha ez nem sikerül, akkor sztrájktörvénybe ütközik a munkabeszüntetés. Egy „vadsztrájk” súlyos munkajogi következményekkel járhat – nyilatkozta a PSZ elnöke. A kormány pedig kemény tárgyalópartner, a tanórák 90 százalékának megtartását akarja elérni, ami a sztrájkjog teljes kiüresítése – teszi hozzá.

„Egy elhúzódó sztrájkra aligha képes az anyagilag kiszolgáltatott pedagógustársadalom” – mondta Szűcs Tamás. Aki egy napot sztrájkol, elesik aznapi jövedelmétől, a 140-160 ezer forintot hazavivő tanároknak napi 6-8 ezer forint elvesztése nagyon sok. A PSZ 100 millió forintot különített el egy akcióalapba, a PDSZ pedig egy kisebb sztrájkalapot hozott létre, amiből a leginkább rászoruló tanároknak tudnak segíteni. A PDSZ egy alapítványt szeretne létrehozni, hogy támogatni tudják az állampolgárok az ügyüket, valamint a Ne dolgozz ingyen weboldalon keresztül próbálnak bevételhez jutni pólók értékesítésével. A szülőktől a PSZ tiltakozás esetén azt kérné, hogy ne vigyék iskolába a gyereküket, anyagi segítséget nem kérnek.

Unyatyinszki György

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version