Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Vasárnap nyílik Sanghajban a világ legnagyobb csillagászati múzeuma

Létrehozva:

Az űrmúzeum madártávlatból | Fotó: Xinhua / AFP / Fang Zhe

Már maga az épület is kozmikus titkokat rejt. A látogatók planetárium, IMAX mozi, kiállítótermek és egy óriási szolárteleszkóp segítségével fedezhetik fel a világűr szépségeit.

Kína legnagyobb és legfejlettebb városa 2014-ben hirdetett nemzetközi pályázatot a múzeum terveinek elkészítésére, amit végül egy New York-i építésziroda, az Ennead nyert meg, a Nap, a Hold és a csillagok hármas egységét megjelenítő, a naprendszerben keringő bolygók pályájához hasonló, ellipszis alakú épületegyüttessel. 

Öt éven át tartott felépíteni a különleges szerkezetű és látványra is futurisztikus múzeumot Lingang városrészben, ami az ezredforduló óta fejlődő ipari övezet és 2020 óta kísérleti szabadkereskedelmi zóna, de a várostervezők szeretnék az oktatás és a kutatás terén is az élvonalba emelni. Ezért is épült itt több új egyetem mellett a Sanghaji Tudományos és Technológiai Múzeum legújabb, világraszólóan hatalmas, az ismeretterjesztés mellett a kutatásnak is fontos teret adó szárnya. 

A közel negyvenezer négyzetméteres épületegyüttes egyik legkülönlegesebb eleme a planetárium, ami egyben nap(még inkább hold)óra is: fényáteresztő falaival világítja meg a mellette megjelenített Holdat, ami épp a nyári napéjegyenlőség idején ragyog teliholdként teljes fényében. Mellette áll az IMAX vetítőterem és a 8,5 méteres űrtávcsövet is rejtő, fordított dóm, ahonnan a város fényeinek beszüremkedése nélkül, zavartalanul lehet a csillagokat megcsodálni. Az egymásba érő, elliptikus épületrészek belsejében található kiállítótermekben bemutatnak mindent, amit eddig az univerzum keletkezéséről és működéséről tudni lehet, és persze Kínának az űr meghódításában elért történelmi sikereit is, emiatt a nemzetközi sajtó a helyet már űrpropaganda-múzeumként is emlegeti.

Az építészek célja nem csupán a tudományos tudás bővítése volt, azt akarták elérni, hogy aki ide ellátogat, spirituális kapcsolatba kerüljön az univerzummal – mintha a Gízai piramisokban vagy Stonehenge-nél járna –, és megértse, mennyire különleges emberként élni a Földön, a csupán kicsiny mértékben ismert világegyetem számunkra otthonos közepén. 

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink