Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Leváltják a titkosszolgálat vezetőjét

Létrehozva:

Még be sem jelentették hivatalosan a magyar titkosszolgálat jelenlegi vezetőjének, Kovács Zoltán Andrásnak a távozását a kormányzat részéről, más forrásból azonban kiderült, hogy vezetőváltás lesz a Nemzeti Információs Központ (NIK) élén.

Távozik Kovács Zoltán András dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója. Az utódja Hatala Anna dandártábornok lehet, aki jelenleg a polgári elhárítás, az Alkotmányvédelmi Hivatal helyettes vezetője – tudta meg a hvg.hu.

A Rogán Antal minisztériuma által felügyelt Nemzeti Információs Központ (NIK) élére 2022-ben, a jelenlegi kormányzati ciklus kezdetén nevezték ki Kovács Zoltán András dandártábornokot. A hvg.hu azt írja, hogy Kovácsnak most távoznia kell az intézmény éléről.

Távozását a kormányzat hivatalosan még nem jelentette be, más forrásból azonban kiderült, hogy vezetőváltás lesz az intézmény élén.

Olyannyira, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága a pénteki ülésén meg is hallgatja a jelöltet, Hatala Anna dandártábornokot, aki jelenleg a polgári elhárítás, az Alkotmányvédelmi Hivatal helyettes vezetője.

Az nem világos, hogy Kovács leváltását – akár más fontos, új megbízására tekintettel – miért nem jelentették még be, de nemzetbiztonsági és a NIK működésére rálátó forrásaink szerint a vezetőváltás mögött meghúzódhatnak politikai és szakmai okok is.

Hatala Anna dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgató-jelöltjének meghallgatása – ez az egyetlen napirendi pont szerepel az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának április 5-i, pénteki, a téma jellegéből adódóan a nyilvánosság kizárásával tartott ülésének meghívójában. A meghallgatás azért különösen érdekes, mert eddig semmilyen hivatalos közlés nem jelent meg arról, hogy a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozó, szuper-titkosszolgálatként is emlegetett Nemzeti Információs Központ (NIK) élén változás lenne.

A lap utal rá, a NIK rendkívül fontos szervezet. A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK), vagyis a még 2016-ban Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére létrejött értékelő-elemző központ átalakulásával jött létre, és az ötödik Orbán-kormány új struktúrájában nemcsak átkerült a Belügyminisztériumtól Rogán Antalhoz, hanem a korábbinál jóval nagyobb hatalommal is felruházták.

Kovács Zoltán András és a NIK szakmai tevékenysége természetesen nem a nyilvánosság előtt zajlott az elmúlt szűk két évben, bár némely esetben a nyilvánosság is értesült annak eredményéről. Főképp akkor, amikor a kormányzat politikai érdeke azt kívánta, és ezért feloldottak NIK-jelentések titkosítását. Például az ellenzék tiltottnak mondott kampányfinanszírozása, a „guruló dollárok” ügyéről vagy a déli határzárnál fellépő fenyegetésről szólót.

(Fotó: Orbán Viktor Miniszterelnök évértékelő beszéde a Várkert Bazárban. Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter Fotó: Pesti Hírlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink