Kiemelt hírek

Felhő, napsütés, zápor, zivatar vár ránk vasárnap

Published

on

Szombaton frontális felhőzóna halad északnyugatról délkelet felé, amelyből több helyen előfordul kisebb eső, zápor. Késő délutántól, estétől északnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet, azonban az összefüggő frontfelhőzet távozását követően éjszaka, illetve vasárnap is lesznek tartósan felhős tájak, főként a Dunától keletre akár nagyobb területen is, ott fordulhat elő néhol gyenge csapadék. Másutt vasárnap a változó felhőzet mellett legalább rövid időre kisüt a nap. Helyenként megélénkül az északnyugati, északi szél – írja a Hungaromet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul, az Északi-középhegység szélcsendes helyein ennél hidegebb, a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap döntően 8 és 14 fok között várható, de a tartósan felhős vidékeken ennél hidegebb is lehet.

A megszűnő hidegfronti hatás az oka lustaságunknak

Megszűnő hideg fronthatás miatt, többek általános „restséget” tapasztalhatnak, mivel csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje.

A fronthatás egyénenként és évszakonként eltérő lehet, az év bizonyos szakaszaiban pedig jobban meg is viselik a szervezetet, pláne ha fizikailag vagy szellemileg legyengült állapotban érnek bennünket a légköri változások. A front nem más, mint olyan légköri képződmény, melynek mentén a légkör állapotát meghatározó, különböző meteorológiai paraméterek egyszerre, rövid idő alatt, nagymértékben változnak. A szervezetre ható időjárási tényezők a hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, szélerősség.

Bár nem mindenkit visel meg, az időjárási frontok mindenkinek a szervezetére hatással vannak, a legtöbb probléma a gyengébb fizikummal,– idegrendszerrel,– immunrendszerrel rendelkező, stresszel teli életmódot folytató, valamint az idős és a bizonyos betegségben szenvedő felnőttek esetében jelentkezik.

Hidegfront esetén a levegő hőmérséklete és páratartalma csökken, a légnyomás a hidegfront megérkezéséig esik, utána viszont már emelkedik. Gyakran viharos széllökések, esetleg záporok, zivatarok, vagy jégeső is kísérheti.

A fronthatás a hidegfront elvonulását követően jelentkezik: ilyenek az ízületi panaszok mellett, a fejfájás, a reumatikus, a gyomor, a mellkasi fájdalmak, a vérnyomás emelkedése, vese vagy epegörcs, illetve gyakoribb lehet az asztmás, és az epilepsziás rohamok kialakulása.

Egyeseknél fokozott belső feszültség, ingerlékenység jelentkezhet. Kiválthat még a hidegfront alvászavart, nyugtalanságot, de álmosságot és lassú reakciót is.

A hideg- és a melegfrontnak is vannak olyan fajtái, melyeknél a hatások nem egyértelműek, keverten vagy együttesen jelentkeznek. A koraszülések számának emelkedésénél gyakran erős hidegfront átvonulás tapasztalható, ugyanakkor a halálozási adatok leginkább a melegfront negatív hatása alatt romlanak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version