Kiemelt hírek

Mégsem lesz erdőirtás Szegeden

Published

on

Komoly felzúdulást keltett Szeged lakói körében, amikor kiderült, hogy állami támogatással vágna ki hat hektár erdőt az Egyházmegye, hogy futballpályákat építsen.

Mégsem lesz erdőirtás Szeged külterületén, ehelyett Mórahalom lesz a helyszíne annak az építkezésnek, amelyben Szeged-Csanádi Egyházmegye három futballpályát és egy iskolát akar felhúzni a Szent Gellért Fórum második ütemeként – olvasható az egyházi közleményben.

Szegeden közfelháborodást váltott ki 2023 őszén, hogy az egyházmegye hat hektár erdőt akart kivágatni, ráadásul a kiszemelt rész a város utolsó nagyméretű erdőterülete. Tiltakozási hullám tört ki és tüntetések zajlottak az erdőirtás megakadályozására. A helyiek abban is bíztak, ha Assisi Szent Ferencről nevezik el a fás részt, talán nem lesz szíve kivágatni az egyházmegyének.

Végül a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtési akciója nyomán a városi közgyűlés a fideszes képviselők többségének a szavazatával december közepén védelem alá helyezte az erdőt annak ellenére, hogy azt korábban az állam az egyházmegyének ajándékozta.

Szeged cseretelket is felajánlott is a katolikusoknak, akik ezt arra hivatkozva nem fogadták el, hogy a meglévő napelemparkjukban és a termálvíz felhasználásában rejlő további lehetőségeket csak akkor tudják kihasználni, ha maradnak a Szent Gellért Fórum mellett.

Szerda esti közleményében az egyházmegye arról ír, hogy projektet a mintegy 20 kilométerre nyugatra fekvő Mórahalmon valósítják meg, köszönhetően a helyi önkormányzatnak, amely ingyen használatra felajánlott egy csaknem 10 hektáros területet a tervezett infrastruktúra felépítésére.

„Mórahalom a beruházás eredményeképpen egy Magyarországon egyedülálló közoktatási intézménnyel, illetve utánpótlás-képzővel gazdagodik. Meggyőződésünk, hogy az új helyszín mérete, adottságai és megközelíthetősége miatt ideális otthona lesz a Szeged-Csanádi Egyházmegye köznevelési intézményeinek és a Grosics Akadémia utánpótlás központjának, ahová mindössze 15 perc alatt saját csapatbusszal tudjuk szállítani neveltjeinket” – hangzik a közlemény.

A Népszabadság azt írja: az egyházmegyének érezhetően fáj, hogy Szegeden hátraarcot kellett vágnia, a közlemény legalábbis azzal zárul, hogy a tervekben szerepel az eredeti helyszínként kijelölt „gondozatlan terület” megszépítése is. Ha nyílik rá lehetőség, vagyis megkapja a tulajdonjogot, akkor futófolyosók, valamint sétáló ösvények létrehozása mellett „egy ápolt erdő” kialakítása lesz a cél.

Komoly politikai siker ez Szeged számára

Az hogy végül sikerrel járt az erdőirtás elleni tiltakozás, nagy fegyverténynek számít, az Orbán-kormány ugyanis 20 milliárd forinttal támogatta a terveket, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolát építhessen és beszálljon a zeneművészeti képzésbe is, 2023. december 23-án éjszaka pedig megjelent, Orbán Viktor nevével jegyzett kormányrendelet, amely „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek elhárítása és kezelése érdekében” a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásaival összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította.

 (Képünk illusztráció. Fotó: Dimény András)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version