Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bicskéig szélesítik az M1-est

Létrehozva:

Egy friss bejelentés szerint Bicskéig szélesítik az M1-es autópályát.

A kormány felülvizsgálta a gyorsforgalmi utak fejlesztése és üzemeltetése tárgyában kötött autópálya koncessziós szerződést, és – az extrém gazdasági környezetre is figyelemmel – a közlekedésbiztonság, a stabilitás, valamint a gazdaság fejlődésének biztosítása érdekében a koncessziós szerződés módosítása mellett döntött – írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ alapján a 24.hu.

„A költségvetés tehermentesítése érdekében tavaly számos beruházást leállítottak, illetve átütemeztek, ugyanakkor a gazdaság egyik legjelentősebb motorjának számító gyorsforgalmi közúti közlekedés folyamatos fejlődésének kiszámítható biztosítása céljából döntés született az M1 autópálya Budapest (M0 autóút) és Bicske közötti szakaszának három sávra történő bővítésének koncessziós kivitelezési körbe kerüléséről” – adta hírül közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az M1-es autópálya érintett szakaszának bővítése szükségszerű, az az országos úthálózat egyik legfontosabb szakasza, nélkülözhetetlen szerepe van a kelet-nyugati tranzit- és személy forgalom biztonságos lebonyolításában – tették hozzá.

Mint írják, az M1-es autópálya érintett szakaszának bővítése elengedhetetlen, mivel ez az országos úthálózat egyik legfontosabb része, amelynek nélkülözhetetlen szerepe van a kelet-nyugati tranzit-, és személyforgalom biztonságos lebonyolításában.

„Az M1 autópálya Budapest (M0 autóút) és Bicske közötti szakasza közvetlenül kapcsolódik az M0-s körgyűrűhöz, így a dél (M6, M5) és a kelet (M4, M3) felé irányuló tranzit forgalom is ezen halad keresztül, melyek együttesen már kimerítették az útszakaszok teljesítőképességét. A kivitelezés elhalasztása, elmaradása a Budapest felé tartó és azt elhagyó regionális, országos és nemzetközi forgalom állandó, súlyos akadályoztatását, ezzel együtt a baleseti statisztika jelentős romlását eredményezte volna” – olvasható a közleményben. Amint azt a lap írja, arról nincs információ, hogy a beruházást mikorra tudják megvalósítani.

Felismerte a kormány, hogy az M1-es autópályára nagy szükség van?

Mint arról korábban beszámoltunk, múlt év december 15 -én a kormány ígéretének megfelelően átadta M1-es autópálya pátyi lehajtóját, akkor Menczer Tamás, államtitkár Facebook videójában azt monda: ez egy régen várt fejlesztés a régióban, és a beruházásnak rendkívüli jelentősége van, hiszen nagyban megkönnyíti a Pátyon, Biatorbágyon, Budajenőn, Telkiben és Budakeszin élők mindennapjait. Hozzátette, hogy már készül a pátyi elkerülő szakasz is, amelyet tavasszal adnak át. Az államtitkár jelezte, hogy a teljes beruházás 5,8 milliárd forintos kormányzati finanszírozással valósul meg.

„Emlékszem, jól és pontosan emlékszem, hogy az egész még a covid alatt kezdődött, akkor Szijjártó miniszter úr vezette a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzset és én ekkor tudtam ezt a fejlesztést az asztalra tenni. Majd Szijjártó miniszter úr támogatásával tudtam áttolni az operatív törzsön, ezt követően pedig áttolni a kormányon” – fogalmazott Menczer Tamás. Az államtitkár egy nagy közös sikernek nevezte, hogy ezek a fejlesztések a háború és a szankciók ellenére folytatódtak és befejeződnek. Menczer Tamás a videó végén megköszönte a budakörnyéki emberek türelmét és bizalmát.

(Fotó: Pintye Dávid (CC BY-SA 3.0))

Legnépszerűbb cikkeink