Kiemelt hírek

Viharciklon kóvályog felettünk

Published

on

Az Ingunn névre keresztelt viharciklon Norvégia partjai előtt örvénylik, hatására az északi országban egyrészt többfelé esett jelentősebb mennyiségű csapadék, másrészt több helyen mértek 150 km/h-t meghaladó széllökéseket is, a rekordot egy 224 km/h-s mérés jelentette. Hazánkban is feltámad a szél, és vegyes halmazállapotú csapadék is lehet.

A viharciklon hidegfrontja mentén délebbre, az Északi-tenger mentén is többfelé esik az eső, de onnan már nem jelentettek jelentős mennyiségeket – közölte a Hungaromet.

Mint írják: Szédületes sebességgel érte el a norvég partokat az Ingunn névre keresztelt viharciklon. Több helyen fordultak elő orkánerejű széllökések nemcsak Skandináviában, hanem Skóciában is. Svédországban az 1037 m-en fekvő Stekenjokknál a 10 perces átlagos szélsebesség elérte a 186 km/h-t, ezzel ott új rekord született. A legerősebb széllökést Norvégiában mérték, egy jóval alacsonyabban, 302 m-en fekvő ponton, ott 224 km/h-val tombolt Ingunn. Sőt, egyes információk szerint a Feröer-szigeteken 250 km/h-s széllökést is regisztráltak.

A viharciklon hidegfrontja ma minket is elér, de nálunk legfeljebb élénk széllökéseket és gyenge csapadékot fog okozni.

De mi az a viharciklon?

A Metnet meghatározása szerint a viharciklon a hirtelen megerősödő mérsékelt övi ciklon, melynek a központjában légnyomás 24 óra alatt legalább 24 hPa-t csökken a kialakulási/erősödési fázisában. Rendszerint a téli félévben alakulnak ki, amikor az adott területen jelentős hőmérséklet-különbség áll fenn, és kedvezőek a magassági körülmények is (jet általi ciklogenezis). A viharciklonok gyakran kiterjedt szélviharokat okoznak, és különösen a hidegfrontjuk mentén több esetben is intenzív, vonalas csapadékrendszer alakul ki, akár zivatarokkal.

Hazánkban csütörtökön több helyen fordulhat elő gyenge eső, az északkeleti határ közelében vegyes halmazállapotú – havas eső, havazás – csapadék is lehet. Éjjel megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet, de keleten foltokban köd képződhet, és ott néhol szitálás, ónos szitálás sem kizárt.

Pénteken jellemzően közepesen felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, de a keleti tájakon több lesz a felhő.

Északkeleten néhol záporos csapadék előfordulhat.

Csütörtök délutántól péntek délutánig az északnyugati szél a Tiszától nyugatra élénk, olykor erős lesz, péntek estére azonban gyorsan mérséklődik, és délnyugatira fordul a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően -3 és +2 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 5 és 9 fok között várható.

(Kiemelt kép: Egy nő sétál el egy szélzsák mellett a kutyájával reggel a viharos szélben Baden-Württembergben. Fotó: Thomas Warnack / DPA / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version