Kiemelt hírek

Napos, bár hűvös vasárnapnak nézünk elébe

Published

on

Nagyrészt felhőtlen időjárásra számíthatunk, éjfél után az északkeleti tájakon lehet átmeneti felhősödés, emellett foltokban zúzmarás köd képződhet.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig a HungaroMet előrejelzése alapján:

Nagyrészt felhőtlen időre számíthatunk, éjfél után az északkeleti tájakon lehet átmeneti felhősödés, emellett foltokban zúzmarás köd képződhet. Vasárnap a felhős tájakon kiderül az ég, a zavartalanul napos időt követően napnyugta után érkezhet nyugat felől zömében fátyolfelhőzet, de csapadék nem alakul ki. A nyugatias szél mindenhol mérséklődik, vasárnap a délire forduló légmozgás az északnyugati határnál élénkülhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -12 és -7 fok között alakul, azonban a vastagabb hóval borított részeken, valamint a fagyzugokban ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire +1 és +6 fok között várható, ennél a havas tájakon hidegebb, Sopronnál kissé enyhébb lehet az idő.

Időjárási helyzet Európában:

Európa legnagyobb részét hótakaró borítja, melynek vastagsága a skandináv országokban többfelé meghaladja a fél métert. Hullámzó frontrendszer húzódik Spanyolország keleti partjaitól a Földközi-tengeren át egészen a Kelet-európai-síkságig, melynek következtében arrafelé felhős, csapadékos az idő, főként a Balkánon nagy területen havazik. Frontok még a Baltikumban és a Brit-szigetek térségében helyezkednek el, emiatt ott is változékony az idő, Skóciából jelentősebb mennyiségű csapadékról érkezett jelentés. Ezzel szemben a kontinens belső területei fölé délnyugat felől anticiklon nyúlik be, így nagyrészt napos az idő.

Jelentős változás a Kárpát-medencében sem várható, vasárnap is napos, téli időben lesz részünk.

Orvosmeteorológia

Vasárnap nem várható fronthatás, de az erősen fagyos reggelen felerősödhetnek az ízületi fájdalmak.

Agrometeorológia – Az optimálisnál enyhébb idő

Január első hetének meleg, csapadékos időjárását hideg és az ország nagy részén száraz tíz nap követte. Az éjszakai jelentős fagyok, és a többször napközben is fagypont körüli hőmérsékletek gyérítették a kórokozókat és kártevőket, a talajok felszín közeli néhány centiméteres rétege is átfagyott, és csökkent a belvízborítás is. Az átmeneti enyhülést péntektől ismét lehűlés követi, majd jövő keddtől változékony, többször esős időben lesz részünk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Fanny Gustafsson / Unsplash.com)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version