Nagyvilág

Az EU képviselői frontális támadásra készülnek Orbán Viktor ellen az Ukrajnának szánt támogatás blokkolása miatt

Published

on

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Parlament 120 képviselője támogatja Magyarország szavazati jogának megvonását. A Politico szerint az EP-képviselők csütörtökön szavaznak a Magyarországot érintő állásfoglalásukról. A lap szerint nem kizárt, hogy felhívást intézhetnek majd az uniós országoknak, hogy lépjenek fel Orbán ellen.

A Politico szerint szerdán a képviselők Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével vitáznak arról, hogy a Bizottság miért oldotta fel a Magyarországnak járó uniós támogatások egy részét – írja a 24.hu. A politikusok egy része ugyanis továbbra is úgy értékeli, hogy Magyarországon aggályos a korrupció és a jogállamiság helyzete, tehát a támogatásokkal való visszaélés ezután is reális veszélyt jelent.

A lap megjegyzi, hogy nem valószínű, hogy Magyarországot megfosztják szavazati jogától, ugyanis 26 tagországnak egyhangúlag kéne megállapítania, hogy Magyarország „súlyosan és tartósan” megsérti az uniós alapértékeket. Ám a lap értesülései szerint több uniós vezető sem támogatja Magyarország teljes körű kiközösítését, még úgy sem, hogy Orbán „illiberális demokráciáját” ellentétesnek gondolják az EU alapelveivel, illetve többük szerint a kormányfő állandó vétói az EU belülről való aláásását kockáztatják.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version