Nagyvilág

Magyarország szavazati jogának megvonását kezdeményezik

Published

on

Az Európai Parlament 120 képviselője támogatja Magyarország szavazati jogának megvonását.

Péntek délutánig az Európai Parlament (EP) 705 képviselőjéből 120 írta alá Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata EP-képviselő kezdeményezését, hogy a hetes cikkelyes eljárás keretében fosszák meg Magyarországot a szavazati jogától a kormányok képviselőiből álló döntéshozó EU Tanácsban – írja a Népszava.

A hétfőn elindított petícióhoz döntően az EP öt frakcióját képviselő politikusok csatlakoztak: kereszténydemokraták, szocialisták, liberálisok, zöldpártiak és a szélsőbalhoz tartozók. Magyarok nincsenek az aláírók között, van viszont egy finn szélsőjobboldali és egy populista olasz képviselő. Sarvamaa az aláírásokkal ellátott levelet elküldi Roberta Metsolának, a képviselő-testület elnökének, akitől azt várja, hogy támogatni fogja az indítványt tartalmazó parlamenti határozatot.

„A levél sikere rávilágít, hogy sürgősen foglalkozni kell Orbán Viktor lépéseivel. Ezután kulcsfontosságú lenne, hogy a lehető leghamarabb felmérjük a petíció ötletének általános támogatottságát a plenáris ülésen” – fejtette ki a képviselő a Népszavához eljuttatott nyilatkozatában.

Mivel a jövő héten a parlament egyébként is szavaz a magyarországi jogállamiságról szóló állásfoglalásról, Sarvamaa valószínűnek tartja, hogy javaslata valamilyen formában bekerül a határozatba. Hasonló követelést tartalmaz az alapvető jogok helyzetéről szóló jelentés, amely szintén a napokban kerül a képviselők elé. Előterjesztője, a német szociáldemokrata Katarina Barley ebben felszólítja az EU Tanácsát, tegyen lépéseket annak kinyilvánítására, hogy Magyarország folyamatosan és súlyosan megszegte-e a szerződésekbe foglalt uniós normákat.

(Kiemelt kép: Philipp von Ditfurth/dpa/AFP)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version