Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Határozatlan idejű sztrájkba léphetnek márciusban a tanárok

Létrehozva:

A PDSZ határozatlan idejű sztrájkot hirdet március 16-ától, ha addig nem történik érdemi előrelépés a szakképzésben dolgozókat érintő sztrájkkövetelésekkel kapcsolatban.

Március 16-ától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a szakképző intézményekben, ha addig nem történik érdemi előrelépés a szakképzésben dolgozókat érintő sztrájkkövetelésekkel kapcsolatban – értesült a Népszava.

A PDSZ ügyvivője elmondta, hogy mivel a kormány nem nevezett meg saját részéről egy tárgyalópartnert, így a bíróság a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot jelölte ki, hogy egyeztessen a PDSZ szakképzési sztrájkbizottságával. Nagy Erzsébet közölte, hogy ezáltal Nagy Mártonhoz, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetőjének fognak levelet írni, hogy javasoljon egy időpontot, amely során megkezdődhetnek az egyeztetések.

Viszont a határozatlan idejű sztrájkot akkor is megkezdik, ha az egyeztetés kezdeményezése sikertelen marad.

A PDSZ szakképzési sztrájkbizottságának négy fő követelése van:

  • a közoktatásban követelt béremeléssel azonos mértékű fizetésemelést kapjanak a szakképzésben dolgozók,
  • a szakképzésben dolgozók egy évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette vezessék be a heti 22 kötelező óraszámot,
  • a szakképzésben dolgozók kapják vissza a közalkalmazotti törvény szerint járó jogaikat és védelmet,
  • valamint hozzanak létre egy önálló oktatási minisztériumot.

Nagy Erzsébet szerint március 16. egy szimbolikus dátum, hiszen akkor lesz pontosan egy éve, hogy a szakszervezetek a közoktatásban is határozatlan idejű sztrájkot hirdettek.

(Kiemelt kép: Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. Fotó: Pásztor Csaba / 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink