Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megszületett a megállapodás: újraindulhat a szemétszállítás Budapesten

Létrehozva:

Itt a megállapodás, október 7-én pénteken újraindulhat a szemétszállítás Budapesten.

A Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke csütörtök este aláírták azt a megállapodást, amely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy október 7-én péntek hajnalban újraindul a szemétszállítás.

Az Index értesülése szerint ennek elemei a következők:

  • A hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200 000,-Ft/fő összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak.
  • A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120 000 forint Ft/fő összegű karácsonyi jutalmat fizet 2022 decemberében.
  • A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik.
  • A Budapesti Közművek a hulladék begyűjtés és szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen 2022. október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.
  • A munkavállalók 2022. október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.

„Helyreállhat a szemétszállítás rendje Budapesten, megszületett a megállapodás. A mai tárgyalások eredményeként a felek aláírták az egyezséget, amely szerint Budapest a lehetőségeihez mérten segíti a hulladékszállításban dolgozó munkatársait az áremelkedések és a rezsiköltségek növekedése miatti megélhetési gondok enyhítésében, ők pedig felveszik a munkát, és mindent elkövetnek a felhalmozott lemaradás mielőbbi bepótlása érdekében.” – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

Budapest főpolgármestere közölte: kézbesítették a kormányzati Kukaholdingnak azt a számlát, amivel „megfizetheti az adósságát és visszaadhatja azt a pénzt, amit a budapestiek által befizetett szemétdíjból eltett”, valamint

„Megkezdtük az egyeztetéseket a fővárosi cégek szakszervezeteivel arról, hogyan tudunk segíteni a megélhetési válságban a Budapest-család dolgozóinak”  – írja a főpolgármester.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: az állami kukaholding több mint 10 milliárd forinttal tartozhat a Budapesti Közműveknek.

Legnépszerűbb cikkeink