Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szombat délelőttig lehet visszalépni

Létrehozva:

Utcakép Debrecenben, 2022. március 17-én. | Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu

Szombaton délelőtt 11 óráig, a voksolást legkorábban indító külképviseleti szavazókör megnyitásáig módosulhatnak a szavazólapok az áprilisi országgyűlési választáson. 

Ez azt jelenti, hogy eddig az időpontig léphetnek vissza az egyéni választókerületekben induló jelöltek, hogy ezt követően már azonos adattartalmú szavazólapokon adhassák le szavazataikat az arra jogosultak a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben. Tekintettel Magyarország külképviseleteinek elhelyezkedésére, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Pauló-i, a Buenos Aires-i és a montevideói külképviselet nyit ki, közép-európai idő szerint a szavazást megelőző napon szombaton 11 órakor.

Az egyéni választókerületi képviselőjelöltségről személyesen lehet lemondani az illetékes választási irodánál a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és aláírásával, vagy egy teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt meghatalmazás eredeti példányával rendelkező meghatalmazott által. A lemondás nyomán a választási irodának haladéktalanul törölnie kell a jelöltet a szavazólapról, és egyúttal tájékoztatnia kell a lemondásról a Nemzeti Választási Irodát.
A lemondott jelölt nevét ezt követően lehúzzák a szavazólapról, és a jelölt kieséséről tájékoztatják a választópolgárokat a szavazatszámláló bizottság által a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen.

A választásra 664 egyéni jelöltet vettek jogerősen nyilvántartásba, eddig egy jelölt lépett vissza.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink