Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szombaton indul a kampány

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Balázs Attila

Hivatalosan szombaton indul a választási kampány, bár már minden oldal ezerrel hirdeti magát. Megnéztük, mit kell tudni a 2022-es tavaszi kampányidőszakról.  

Mivel április 3-ára írta ki a köztársasági elnök a parlamenti választást, a kampány kezdete február 12. Ezt az időpontot törvény határozza meg, de a gyakorlatban a választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben jelöli ki, miután Áder János kitűzte a választás időpontját. A kampányra felhasználható és elszámolható forrásokat – elviekben – csak ebben az időszakban lehet elkölteni.

Mintegy 7,8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosultnak február 11-ig kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) még kérheti.

A jelöltek is február 12-vel kezdik gyűjteni az ajánlásokat, az aláírásokat, egészen február 25-én 16 óráig. A törvény szerint a jelöltséghez legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgárnak kell ajánlania valakit, de egy választópolgár több jelöltnek is aláírhat. 

 

Néhány időpont a legfontosabbak közül:

  • A kampányidőszak 2022. február 12-től 2022. április 3-án 19.00 óráig tart (hivatalosan).
  • A pártoknak, ha országos listát állítanak, azt legkésőbb 2022. február 26-án 16.00 óráig kell bejelenteni.
  • Ha valaki nem a lakóhelyén szeretne szavazni, az átjelentkezésre irányuló kérelemnek legkésőbb 2022. március 25-én 16.00 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához.
  • Ha valaki külföldön szavaz, a külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelemnek legkésőbb 2022. március 25-én 16.00 óráig kell megérkeznie.

 

Mi számít kampánynak?

Minden tevékenység, eszköz a kampány része, ha két feltétel egyszerre teljesül: 1. a választói akarat befolyásolására alkalmas, vagy ha kifejezetten a választói akarat befolyásolása a célja, és 2. a szavazás előtti 50. nap és a szavazás napja között történik vagy használják fel. 

Informálisan “kampánynak” hívjuk a választói akaratot befolyásolni célzó politikai reklámokat a kampányidőszakon kívül is. De a kampányt csak a kampányidőszakon belül szabályozzák szigorúan. Ezért a kampánytevékenységekkel, kampányeszközökkel elkövetett jogsértések ellen is ebben az időszakban lehet a legtöbbféle eszközzel fellépni. 

 

Felismerheti, ha jogsértő a kampány

Nagyon egyszerű felismerni, mikor beszélünk jogsértő kampányról; ilyen például, ha valótlan tényeket állítanak egy jelöltről, pártról. 

  • Ha valós tények elferdítésével próbálják megtéveszteni a szavazókat. Ide tartozik a propaganda is.
  • Ha a jelölt, párt vagy bárki más ajándékot ad vagy ígér, a szavazat, szavazás ellenszolgáltatásaként.
  • Ha a kormány kampányol a jelölteknek, pártoknak. (Akkor is jogsértő, ha a kormány tagjai a jelöltek, illetve a kormányzó erők saját pártjuknak kampányolnak.)
  • Ha az állami vagy önkormányzati infrastruktúrát, közhivatali erőforrásokat – pl. irodát, nyomtatót, munkaidőt, más célra való állami nyilvántartásokat – használnak fel a kampányolásra.

A jogszerű kampány a választópolgár meggyőzésén keresztül törekszik a győzelemre. Más úton nem lehet jogszerűen rávenni a polgárokat arra, hogy szavazzanak vagy ne szavazzanak, esetleg egyik vagy másik jelöltre, listára szavazzanak.

Plakátok, szórólapok, matricák esetében jogsértő, ha más jelölt, párt plakátját fedő plakátok felragasztása. (Ebből a jogsértésből minden választási időszakban rengeteg történik, mert egy idő után elfogynak a kihelyezett plakáthelyek.) Tilos más jelölt, párt plakátjait is eltávolítani; sőt, az is tilos, ha valaki olyan plakátot tesz ki, amelyen nem látható egyértelműen, kit támogat, kinek a megbízásából.

Lehet a  politikai hirdetés jogsértő újságban is, ha olyan médiatermékben jelent meg, amelyik nem kérte nyilvántartásba vételét az Állami Számvevőszéktől az adott választásra, vagy nem az Állami Számvevőszék honlapján meghirdetett listaáron kínálja a hirdetési felületet. Szabálytalan, ha a politikai hirdetés “elrejtve”, más tartalmaktól nem elkülönítve jelenik meg a lapokon.

Egy választási gyűlés is lehet jogsértő, például, ha csak egyesek (pl. pártszimpatizánsok) számára hozzáférhető, másokat a politikai nézeteik,  nemzetiségi hovatartozásuk miatt nem engednek be, vagy nem engedik nekik, hogy kérdéseket tegyenek fel. 

 

Szinte mindent lehet – néhány kikötéssel

A választás napján a lapok korábbi közvélemény-kutatások adatait is megjelentethetik, de exit-pollokat csak este hét után közölhetnek. Aznap választási gyűlést már sehol sem lehet tartani és ugyancsak tilos kampányolni szavazókör épületének bejáratától számított 150 méteren belül. Aki ügy trükközik, hogy 150 meteren túlról egy hangosbeszélőn agitálja a szavazásra érkezőket, nos, az is tilos. A viszont nem számít kampánycsend-sértésnek, ha ezen a területen kint marad a szombaton vagy korábban kihelyezett plakát.

Legnépszerűbb cikkeink