Kiemelt hírek

Elképesztő dolgok történnek unalmas emberekkel

Published

on

Fotó: Netflix

A pszichothriller műfaja megérett a paródiára, bár ezt könnyebb lenne egy Csupasz pisztoly-filmben elsütni, mint sorozatként. Recenzió egy sorozatról, aminek csak egyszer írjuk le a címét.

Úgy látszik, a nézők értékelik a hosszabb kifejtést is: a Nő a házban szemben az utca másik oldalán a lánnyal az ablakban pár nap alatt a Netflix toplistájának élére ugrott. A zsánernek a streaming-szolgáltatón is rengeteg a rajongója, miért ne lehetne őket egyszer szembesíteni a közhelyekkel és a századikra aligha meglepő fordulatokkal, amikkel a Nő az ablakban meg a Lány a vonaton és társaik operálnak? A Nő a házban… ráadásul olyan profin lebegteti a határokat komoly és abszurdan komikus között, hogy sokan nem veszik a lapot, és háborognak, mekkora átverés, meg „épp olyan idióta, mint a címe”.

Főhőse, Anna (Kristen Bell) idilli jómódban él, ígéretesen semmitmondó virágcsendéleteivel van kiplakátolva böhöm nagy kertvárosi palotája, noha évek óta nem fest, mert víziók gyötrik, múltból és a jövőből egyszerre. Inkább rakottasakat készít konzerv gombából (Hannibal Lecter sírva kóstolná meg), és iskolába viszi a lányát, amivel csak két gond van: fürdőköntösben teszi, és a lánya három éve halott. A szemközti házba beköltözik egy jóképű özvegyember a kislányával, és folyton őket kukkolja, míg szemtanúja nem lesz egy gyilkosságnak. Mivel egy üveg bort tölt bele egyetlen pohárba, senki nem veszi őt komolyan, így saját kezébe kell vennie a nyomozást. Mindenki gyanús, az özvegy, az új barátnője, annak a régi szeretője, a rosszmájú bigott szomszédnő, a fura ezermester, meg a rejtélyes neszek a padláson, amik a szívbajt hozzák ránk. A hősnő ráadásul az egzotikus ombrofóbiában szenved: mivel élete legszörnyűbb napján is esett, bármikor képes összerogyni az utcán pár csepp esőtől. Több rakottas esik így áldozatul, amiért ugyan nem kár, de ez a metaforája annak, miért nem tud átjutni a túloldalra, vagyis túllépni a traumán. Közben végig játszanak az idegeinkkel, a legjobb jelenetekről kiderül, hogy csak képzelgés, és az utójátékba is került cliffhanger, tehát igény szerint jöhet akár több évad is, amiben  elképesztő dolgok történnek bámulatosan unalmas emberekkel.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version