Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egyre több város kerül vörös zónába Romániában

Létrehozva:

Bukaresti intenzív osztály | Fotó: AFP / Daniel Mihailescu

Romániában az erdélyi megyeszékhelyek többsége után szerdán Bukarest is az úgynevezett „vörös zónába”, azaz a legfertőzöttebb zónába került, miután itt is meghaladta a lakosság három ezrelékét az előző két hétben diagnosztizált koronavírus-fertőzések aránya. 

A megyeszékhelyek közül Kolozsváron a legmagasabb, 6,5 ezrelékes a kéthetes fertőzöttségi ráta, de Brassó, Nagyvárad, Temesvár, Nagyszeben, Gyulafehérvár, Szatmárnémeti, Csíkszereda, Déva és Arad is már átlépte a háromezrelékes küszöböt.

Bukarestben szerdán elérte a lakosság 3,3 ezrelékét az utóbbi két hétben megfertőződött lakosok aránya, így a fővárosban is – az ország másik 40 városához hasonlóan – már csak befogadóképességük 30 százalékát kihasználva, legkésőbb 22 óráig működhetnek a vendéglátóhelyek, színházak, mozik, sportlétesítmények és egyéb rendezvénytermek, amelyekbe csakis Covid-igazolvánnyal, egészségügyi maszkkal, egymástól biztonságos távolságot tartva léphetnek be az emberek.

A háromezrelékes fertőzöttségi ráta felett online oktatásra kell áttérni azokban az iskolákban, amelyekben a pedagógusok kevesebb mint 60 százaléka oltatta be magát. Az oktatási miniszter szerint Bukarest mintegy 300 iskolájából legalább 55-öt be kell zárni a tanári kar alacsony átoltottsága miatt.

Romániában szerdán 8600 új fertőzésről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs (GCS), s ez több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. A 19,3 milliós Romániában az utóbbi 24 órában lépte át a 8 milliós küszöböt a beoltottak száma, ami a beoltható – 12 év feletti – lakosság 47,3 százalékát jelenti. Az oltási hajlandóság azonban – az ötödik hullám meredeken felfelé ívelő járványgörbéje ellenére – nem igazán emelkedett.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink