Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Donáth Anna: Jót tehet az irányváltás

Létrehozva:

Donáth Annával, a Momentum Mozgalom elnökével készült interjú 2021. December 7-én. | Fotó: Adrián Zoltán / 168

Sérülnek-e a baloldali eszmék és a szociális érzékenység Márki-Zay Péter színre lépésével? Balra tolódik-e a Momentum a politikai palettán?

A 168 Óra legfrissebb számában Donáth Annát, a Momentum új elnökét kérdezte. Az interjú a december 16-án megjelenő számban olvasható.

Az EP-képviselőt arról is faggatták, mit tanult Fekete-Győr András bukásából, amelyről kijelentette, minden közösség életében jót tehet az irányváltás. Hozzátette, a Momentum továbbra is a centrumot képviseli, és a közösségét az élénk viták hajtják előre, amely végül kohézióban teljesedik ki. A lap arra is rákérdezett, mi a helyzet az ellenzéki összefogásnál egyelőre nem tapasztalható kohézióval, hiszen amíg a Momentum és Donáth Anna a szociális érzékenységről, addig Márki-Zay Péter a migránsokról beszél.

„Márki-Zay Péter a Fidesz cinizmusára hívja fel a figyelmet. A kormánypárt gyűlöletpropagandát folytat, miközben tagjai bűnözőket engednek be Magyarország és az Európai Unió területére” – felelte erre a pártelnök hozzátéve, hogy a miniszterelnök-jelölt nyelvezetét valóban kritizálta, a szándék szintjén azonban egyetértenek. Mint mondta: „ha bizonyos megmozdulásokkal nem tudunk azonosulni, akkor kötelességünk felemelni a hangunkat azokért, akiket képviselünk”.

Szóba került az ellenzéki szavazatszámlálók kérdése is, akikből 2022-ben minimum húszezer főre lenne szükség, így biztosítanák minden szavazókörben a választás biztonságát. Donáth Anna leszögezte, közös ügyről van szó, amelynél fontos a közösség ereje, és a legkisebb falvakba is találni kell embereket. A pártelnöktől a 168 Óra megkérdezte azt is, hogyan oldják meg a szavazatszámlálók elosztását, ha a delegáltak semmilyen anyagi juttatásra nem számíthatnak, vagy legalább megkapják-e az utazás, vagy szállás költségét. Állítása szerint a szándék megvan arra vonatkozóan, hogy a lehető legtöbb segítséget megadják az önkénteseknek, de megjegyezte. „a szavazatszámlálás benzinköltség és szabadnap nélkül is közös érdekünk”.

A beszélgetésben felmerült még, hogy milyen érdemi változást lehetne elérni a jogállamiság megsértése és a kétharmad nélkül. Donáth Anna azt is elárulta az interjúban, miként tervezi az EP-képviselősége mellett hatékonyan irányítani a Momentumot, illetve milyen lépéseket fog szorgalmazni az Igazságügyi Bizottság (LIBE) tagjaként, amennyiben a kormányváltás után is sérül a demokrácia és a transzparencia.

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink