Nagyvilág

Újabb jótékony hatásai derültek ki a kávénak

Published

on

Fotó: Shutterstock

Egy tanulmány szerint a rendszeres – de nem túlzásba vitt – kávéfogyasztás csökkenti az agyvérzés és a demencia kockázatát.

A stroke globálisan a halálozások 10 százalékát okozza, a demencia pedig világszerte az egyik legnagyobb egészségügyi problémának számít. Egy friss tanulmány most azt állítja, a mérsékelt kávé- és teafogyasztás csökkentheti ezen betegségek kockázatát – írja az MTI a Guradian cikke alapján. A tudósok a kutatás során több mint egy évtizeden keresztül követték 365 ezer 50 és 74 év közötti résztvevő adatait. Mint most megállapították, 32 százalékkal volt kisebb az agyvérzés kockázata azoknál, akik naponta 2-3 csésze kávét vagy 2-3 csésze teát fogyasztottak.

A UK Biobank adatbázisa alapján végzett kutatásban a résztvevők maguk számoltak be arról, mennyi kávét és teát ittak naponta. A vizsgálat ideje alatt a 365 ezerből végül 5079-nél alakult ki demencia, és 10 053-an estek át legalább egy agyvérzésen.

A tanulmány szerint azoknál csökkent leginkább az agyvérzés vagy a demencia kockázata, akik naponta 2-3 csésze kávét vagy 3-5 csésze teát, esetleg ezekből vegyesen 4-6 csészével ittak meg. Emellett az italokat napi kétszer-háromszor fogyasztóknál 28 százalékkal volt kisebb a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem kávéztak vagy teáztak.

A kutatást végző Jüan Csang és a kínai Tiencsini Orvosi Egyetem tudósai megállapították továbbá, hogy a kávézás önmagában vagy a kávé és tea együttes fogyasztása szintén kapcsolatba hozható az agyvérzés utáni demencia kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

A Plos Medicine orvostudományi folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint a kávé és a tea mérsékelt fogyasztása külön-külön is, valamint a kávé- és teafogyasztás kombinálva is csökkentheti az agyvérzés és a demencia kockázatát. A kutatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a UK Biobank adatbázisa a teljes népesség viszonylag egészséges mintáját képviseli, ezért nem biztos, hogy a tanulmány megállapításaiból általánosítani lehet.

Kevin McConway, az alkalmazott statisztika emeritus professzora pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy az agyvérzés és a demencia kockázata nem egyenletesen növekedett vagy csökkent a tea és a kávé fogyasztásával. Az agyvérzés vagy a demencia kockázata alacsonyabb volt azoknál, akik viszonylag kevesebb kávét vagy teát ittak, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak, viszont egy bizonyos kávé- és teamennyiség után a kockázat ismét magasabb lett.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version