Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Három-négyezer, szervezetten érkező menekült tartózkodik a lengyel határ fehérorosz oldalán

Létrehozva:

Fotó: Leonid Shcheglov / BELTA / AFP

Több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani, a helyzet további kiéleződése várható.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje szervezett módon irányítja a lengyel határhoz a migránsok csoportjait – foglalta össze a legújabb történéseket hétfőn délután Piotr Müller lengyel kormányszóvivő az Andrzej Duda elnök, Mateusz Morawiecki kormányfő és az illetékes miniszterek tanácskozását követő sajtóértekezleten.

Az MTI beszámolója szerint a tanácskozást, valamint a válságstáb ezt megelőző ülését amiatt hívták össze, hogy hétfőn a Fehéroroszország felől érkező menekültek nagy csoportja megpróbált erőszakosan átjutni lengyel területre. A lengyel határőrség és az őt támogató katonák és rendőrök egyelőre meghiúsították ezt a kísérletet.Közvetlenül a lengyel határnál 3-4 ezer migráns tartózkodik, emellett a lengyel titkosszolgálatok információi szerint Fehéroroszországon belül legalább tíz-húszezer további illegális bevándorló készül a határ átlépésére, közben Minszk folyamatosan újabb csoportok szállítását szervezi az arab országokból.

Müller bejelentette, hogy megnövelik a lengyel-fehérorosz határszakaszt védő határőrök, katonák és rendőrök létszámát. 

A határőröket mintegy tízezer katona támogatja.

A lengyel közszolgálati televízióban közzétett, drónokkal készített videofelvételek szerint a menekültek alkonyatkor sátrakat vertek és tüzeket raktak a határon. Láthatók a felvételeken drótkerítést átvágó illegális bevándorlók is, akikkel szemben a határőrök könnygázt alkalmaznak.

A menekülteket  kísérő fehérorosz fegyveresek részéről a határon számos provokációra került már sor – mondta Müller, hozzátéve: a közeljövőben az ilyen cselekmények eszkalálódása várható, fegyverhasználatra is sor kerülhet. Szólt arról is, hogy a lengyel fél csak végső esetben nyúlna fegyverhez..

Közölte továbbá: a helyzetről a lengyel kormányfő telefonon egyeztetett lett és litván hivatali partnerével.

Legnépszerűbb cikkeink